Foto

Liber în Europa la mâncat viermi de făină galbeni uscați. Larvele pot fi folosite ca gustare, pudră sau în biscuiți

De Daniel Murărescu.
Publicat: 04.05.2021, 18:07.
Actualizat: 04.05.2021, 19:52

Ştatele membre UE au aprobat marţi o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou.

Viermi de făină

Viermi de făină

Shutterstock (imagine ilustrativă)

Comitetul de specialitate compus din reprezentanţi ai tuturor statelor UE şi prezidat de un reprezentant al Comisiei Europene a dat aviz favorabil proiectului de document care autorizează plasarea pe piaţă a viermilor de făină galbeni uscaţi, ca aliment nou. Termenul ”viermi de făină” se referă la larvele insectei Tenebrio molitor.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de EFSA, potrivit unui comunicat al CE.

Larvele de vierme, folosite ca gustare, pudră sau în biscuiți

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare, informează news.ro.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.