Antena Meniu Search
x
LIVE

Medic la Institutul Marius Nasta: "Oxigenul nu arde plămânii, este cheia menținerii vieții"

Medicul Irina Strâmbu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală spune că oamenii nu trebuie să se sperie de terapia cu oxigen, pentru că aceasta nu arde plămânii, cu este „cheia menținerii vieții în peranța unei evoluții favorabilw a leziunilor induse de infecția virală”, informează Mediafax.

De Redactia Observator la 29.10.2021, 22:23
Medic la Institutul Marius Nasta: "Oxigenul nu arde plămânii, este cheia menținerii vieții"
- Shutterstock (imagine ilustrativă)

Conf. univ. dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului Covid din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” spune că specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta - inclusiv COVID-19 - corpul ar muri.

„În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă... Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este oxigenul, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea staturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus”, spune medicul.

Aceasta adaugă că experiența pandemiei a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut.

„Din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale...și sunt convinsă că mulți dintre dvs. au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invazivă sau intubație sau ventilație mecanică. Terapia cu oxigen nu arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală”, mai spune medicul de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Medic la Institutul Marius Nasta: "Oxigenul nu arde plămânii, este cheia menținerii vieții"