Meniu
Search
x

Nelu Tătaru: ”Suceava e un focar pierdut de sub control pe care încercăm să-l rezolvăm militar”

Record de îmbolnăviri la Suceava de ieri până astăzi - 248 de cazuri noi s-au întregistrat după testarea de masă. Prin comparaţie, la nivelul întregii ţări s-au raportat 251 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.

De Redactia Observator la 05.04.2020, 21:00
Vezi și
  • 248 de cazuri noi la Suceava.
  • 3864 în toată România.

Record de îmbolnăviri la Suceava de sâmbătă până astăzi - 248 de cazuri noi s-au întregistrat după testarea de masă. Prin comparaţie, la nivelul întregii ţări s-au raportat 251 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. România are acum 3.864 de pacienţi COVID, iar numărul deceselor a ajuns la 151. În timp ce ministrul Sănătăţii descrie situaţia de la Suceava drept scăpată de sub control, noua conducere militară încearcă să schimbe regulile în spital. Nu toţi medicii vor să se supună ordinelor militare.

Armata nu reuşeşte să aducă pacea şi nici măcar ordinea la Suceava. Au apărut primele tensiuni între cadrele medicale din spitalul focar şi cadrele militare detaşate în nordul ţării

Medic SJU Suceava: Să spui acum, ca armata a venit si ne-a salvat e o afirmatie deplasata. Oamenii sigur ca privesc armata ca pe salvatori, dar sa nu uitam ca ei au venit aici sa managerieze o unitate sanitara civila. Modul de a comunica nu mi se pare cel mai potrivit. Adica atitudinea militareasca de a bate cu pumnul in masa si a tipa, cam asta itneleg ca se practica.

Spiritele s-au aprins după ce generalul Ionel Oprea, secratarul de stat trimis de minister să supravgheze situaţia de la spitalul din Suceava, a criticat atitudinea medicilor.

General Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: "Personalul e profund demoralizat de imbolnaviri, plin de angoasa si teama, dezorganizat, nu numai datorita evenimentului de acum, dar cred ca nici nu a fost antrenat sa suporte solicitari de genul acesta."

Medic SJU Suceava: Să spui acum ca personalul e rasfatat, mi se pare o lipsa de onoare din partea lui.

Pe de altă parte, militarii le-au explicat angajaţilor din spital cum se pune si se scoate corect un echipament de protectie. A fost prima oara cand cineva a facut asta la Suceava, de la inceputul pandemiei si pana azi.

Cadrele medicale cer respectarea orelor de program chiar dacă e situaţie de urgenţă.

Mircea Dinu Bordiniuc, chirurg plastician SJU Suceava: Mă astept insa sa am parte de toate echipamentele de protectie necesare pentru a ne putea desfasura activitatea si sa se respecte legislatia inceea ce priveste nr de ore de munca, conditiile de munca. Există regulamente europene cu privire la numărul de ore de lucru.

Un angajat de la Ambulanţa Suceava reclamă faptul că sunt obligaţi să vină la muncă deşi unii dintre ei sunt confirmaţi pozitiv.

Asistent Serviciu Ambulanță Suceava: Nu se stie ca 47 de cadre sunt pozitive la ambulanta, ca nu avem echipament. Neprotejati, cu pumnul in gura. e un haos total! Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta nu a vrut sa ne testeze a facut presiune sindicatul, a facut cerere la DSP au venit si au testat doar personalul din statia centrala de la Suceava, nu la substatii. Acei colegi au fost in teren la batrani, la persoane cu alte proibleme cronice. Nu ne dau botosi din aia sa tragem, peste, trebuie sa punem noi saci de gunoi. Se rup, dam cu banda, cu scotch cu ceva.

Un alt ambulanţier internat cu COVID denunţă condiţiile din spital.

Ambulanțier din Suceava: Noi suntem doi pozitivi in salon si eram confirmati pozitivi si omul ala a luat probe din gat si din nas a doua zi abia, dupa ce a stat o zi si o noapte cu noi. Daca eram eu in locul lui, e normal? Cum naiba, acum? Ai mei nu-i testat niciunul acasa. Sotia si ea e asistenta si trebuie sa mearga la lucru. Vreti sa va spun ce a zis DSP-ul cand a sunat la ei: la ce va ajuta sa stiti ca sunteti pozitiv sau negativ?

Medic SJU Suceava: În spital sunt internati peste 700 de pacienti, multi dintre ei sunt externabili in sensul ca sunt vindecati, dar trebuie testati. Nu poti externa un pacient conform legislatiei din spital, fara sa-l testezi de 2 ori la interval de doua ore.

Potrivit ultimei raportări oficiale, de vineri, trei sferturi dintre cadrele medicale infectate in tara sunt la suceava. 318 ! Ieri insa tot personalul medical din spitalul focar a fost testat, dar multe rezultate sunt inca asteptate-

Ministrul Sănătăţii a recunoscut din nou că la Suceava situaţia a scăpat de sub control.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: Suceava e un focar pierdut de sub control pe care încercăm să-l rezolvăm militar în acest moment.

Generalul Oprea a fost tras la răspundere de dimineaţă şi de rudele pacienţilor internaţi, nemulţumiţi că nu le pot trimite pachete.

General Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății: Aveti incredere ca, daca ne-am asumat raspunderea si am venit aici, vrem sa rezolvam problema!

In ultimele 26 de ore la Suceava s-au inregistrat 248 de cazuri noi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Nelu Tătaru: ”Suceava e un focar pierdut de sub control pe care încercăm să-l rezolvăm militar”