Antena Meniu Search
x

Obezitatea, factor de risc în perioada pandemiei

Pe de o parte, izolarea îi fereşte pe vârstnici de pericolul Covid-19, dar ea vine la pachet cu lipsa mişcării, care le face rău, fizic şi emoţional. Întrebarea este „Cum pot fi ajutate persoanele în vârstă să treacă mai ușor peste aceste zile?”. Iar specialiştii au deja cateva răspunsuri.

de Redactia Observator

la 24.04.2020, 12:23

Vezi și

Riscul de deces din cauza coronavirusului creşte enorm în cazul persoanelor supraponderale.

PROF. DR CĂTĂLIN COPĂESCU, CHIRURG Persoanele cu obezitate ocupă până la 80 la sută dintre locurile de terapie intensivă. Deci au forme critice, iar mortalitatea la care ne aşteptăm este de 10 ori mai mare, comparativ cu persoanele normo-ponderale.

Problema este că şi oamenii cu greutate normală pot avea kilograme în plus la ieşirea din starea de urgenţă.

PROF. DR CĂTĂLIN COPĂESCU, CHIRURG - Lipsa sau reducerea activităţii profesionale, scăderea activităţii fizice. Toate conduc catre o creştere ponderală. Şi sigur, pe acest fond al izolării întâlnim o creştere semnificativă de dulciuri, de băuturi hipercalorice, inclusiv de băuturi alcoolice.

Dr. Călin Bădescu, medic de familie - Păi vă dau doar un exemplu: puneţi pe un om normo-ponderal, hai să zicem 80 de kg, să urce scările până la etajul 2. Nu e mare lucru. Puneţi pe unul cu 30 de kilgrame în plus, că de-abia se mai mişcă. Asta înseamnă efort pentru sistemul imunitar, asta înseamnă efort pentru tot organismul.

Ca să nu ieşim mai rotofei din autoizolare e bine să ştim cum să asociem alimentele.

Dr. Iuliana Petrișor, specialist nutriție și boli metabolice - Nu este recomandat sa combinam proteinele între ele, carnea, lactate și ouăle la aceeași masă și e bine consumul de carne sa fie la o masa principala, cum este prânzul și asociat cu legume, cu salata.

Ce nu ar trebui să ne lipsească din coşul zilnic de cumpărături sunt fructele şi legumele proaspete. Iar cele mai sănătoase în această perioadă sunt şi cele mai ieftine din pieţe: verdeţurile. Salata verde, ridichile, usturoiul verde sau spanacul.

La nivel mondial, aproape 60% din numărul pacienţilor cu coronavirus și cu simptome severe sunt obezi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Obezitatea, factor de risc în perioada pandemiei