Antena Meniu Search
x

Video Operație pe creier, realizată în premieră în România: "Neurochirurgul doar trebuie să apese un singur buton"

Premieră naţională la Iaşi, unde o pacientă de 68 de ani, cu tumoră cerebrală profundă, a fost operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană. Intervenţia a fost reuşită, iar femeia va ajunge în curând acasă.

de Redactia Observator

la 13.07.2021, 08:36

Vezi și

Femeia s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi cu dureri severe la cap şi vărsături. După ce au examinat-o, medicii au descoperit că are o tumoră cerebrală profundă. Robotul perfomant a făcut ca toată intervenţia să pară floare la ureche.

Lucian Eva, medic primar neurochirug: "Noi puteam să facem intervenţia şi fără acest robot, dar complicaţiile puteau să fie de aproximativ 20%. Cu acest robot scad sub 1% ceea ce este imporant pentru siguranţa pacientului".

George Ciobanu, bioinginer: "În primă fază noi salvăm un punct de intrare pe neuronavigaţie. Ulterior, în timpul operaţiei, neurochirurgul doar trebuie să apese un singur buton, iar acest sistem merge singur spre locul de intrare şi se aliniază perfect cu acea traiectorie pregătită de noi preoperat".

Operaţia pe creier a fost de succes

Pe acelaşi subiect

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a fost una de succes. Potrivit medicilor ieşeni, este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat o astfel de platformă robotizată.

Lucian Eva, medic primar neurochirug: "Starea doamnei este una foarte bună clinic vorbind, ea nu va sta foarte mult în spital, va fi dirijată către domiciliu şi ulterior către Institutul de Oncologie pentru tratament complementar". 

Totodată, spun medicii, folosirea acestui robot scurtează şi durata de spitalizare în cazul pacienţilor operaţi pe creier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Operație pe creier, realizată în premieră în România: "Neurochirurgul doar trebuie să apese un singur buton"