Antena Meniu Search
x

Video China a a anunțat că a reușit cu succes să plaseze un mic robot pe Marte

China a reuşit, sâmbătă, să plaseze cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică, potrivit televiziunii publice CCTV, citată de AFP.

de Redactia Observator

la 15.05.2021, 20:46

Vezi și

A ateriza pe Planeta Roşie este complicat şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au încheiat în trecut cu eşecuri.       

China a încercat deja să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat la finalul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită "Tianwen-1", de la numele sondei trimise în spaţiu.

Aceasta este compusă dintre trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul astrului), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Aterizarea a avut loc într-o zonă a Planetei Roşii numită Utopia Planitia, o vastă câmpie situată în emisfera nordică de pe Marte. 

Este vorba, pentru chinezi, de prima lor încercare independentă.                

În februarie, China a reuşit deja să plaseze sonda Tianwen-1 pe orbita marţiană şi să facă primele imagini cu Planeta Roşie. 

Numele Zhurong a fost ales în urma unui sondaj online şi face referire la Zeului Focului din mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: "huoxing", literalmente "planeta de foc".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » China a a anunțat că a reușit cu succes să plaseze un mic robot pe Marte