Video

Premieră naţională la Iaşi: Operaţie pe creier cu ajutorul unui robot performant

De Redactia Observator.
Publicat: 12.07.2021, 15:38.
Actualizat: 12.07.2021, 16:19

Premieră naţională la Iaşi, unde o pacientă de 68 de ani cu tumoră cerebrală profundă a fost operată cu ajutorul robotului de chirurgie craniană. Medicii spun că intervenţia a fost una de succes.

Managerul spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Lucian Eva, a declarat, luni, că pacienta s-a prezentat în spitalul ieşean cu dureri severe la cap, dar şi cu un sindrom confuzional, ea prezentând o tumoră cerebrală profundă.

“Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior, s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craniană. Cu ajutorul robotului am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde prin compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creierului“, a declarat medicul Lucian Eva.

Intervenţia a fost un real succes

Citește și:

El a spus că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a fost un real succes. Potrivit medicilor ieşeni, este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul pacientului.

“Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală. Robotul creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie“, a mai afirmat medicul Lucian Eva.

Ştire realizată cu ajutorul informaţiilor furnizate de reporterul Observator Clara Mihociu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.