Antena Meniu Search
x

Video Premieră naţională la Iaşi: Operaţie pe creier cu ajutorul unui robot performant

Premieră naţională la Iaşi, unde o pacientă de 68 de ani cu tumoră cerebrală profundă a fost operată cu ajutorul robotului de chirurgie craniană. Medicii spun că intervenţia a fost una de succes.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 16:19

Vezi și

Managerul spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Lucian Eva, a declarat, luni, că pacienta s-a prezentat în spitalul ieşean cu dureri severe la cap, dar şi cu un sindrom confuzional, ea prezentând o tumoră cerebrală profundă.

“Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior, s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craniană. Cu ajutorul robotului am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde prin compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creierului“, a declarat medicul Lucian Eva.

Intervenţia a fost un real succes

El a spus că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a fost un real succes. Potrivit medicilor ieşeni, este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul pacientului.

“Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi un burghiu, care utilizează mişcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ţinta chirurgicală. Robotul creşte siguranţa, scurtează durata de spitalizare şi reduce complicaţiile pacienţilor. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie“, a mai afirmat medicul Lucian Eva.

Ştire realizată cu ajutorul informaţiilor furnizate de reporterul Observator Clara Mihociu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Premieră naţională la Iaşi: Operaţie pe creier cu ajutorul unui robot performant