Pepenele de iarnă, noul fruct care i-ar putea cuceri pe români
Pe masa de Crăciun vom avea, curând, şi pepenele de iarnă crescut în pământ românesc. Un nou soi care rezistă chiar şi iarna a fost aclimatizat de cercetătorii de la Staţiunea pentru Legumicultură din Buzău.
Pe masa de Crăciun vom avea, curând, şi pepenele de iarnă crescut în pământ românesc. Un nou soi care rezistă chiar şi iarna a fost aclimatizat de cercetătorii de la Staţiunea pentru Legumicultură din Buzău. Seamănă cu un dovlecel, are gust de castravete şi se poate folosi în tocăniţe. Românii care l-au gustat pentru prima oară au fost uimiţi de noul fruct.
Spre deosebire de pepenele roşu sau galben, cel de iarnă creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Are o greutate între două şi patru kilograme şi rezistă chiar şi câteva luni după ce a fost cules.
Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu. De acolo s-au inspirat cercetătorii buzoieni, care au adus seminţele din Asia şi acum încearcă să omologheze noul soi în România.
Când va fi omologat, pepenele de iarnă va putea fi cultivat chiar şi pe câmp. Iar producţia este una impresionantă. Între 60 şi 120 de tone la hectar. În cel mult doi ani, am putea găsi noul fruct în toate pieţele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰