Antena Meniu Search
x

Video Pericolul care se ascunde în automatele de cafea. Medicii trag un semnal de alarmă: cei cu probleme pot face septicemie

Când vine vorba de cafea, o cumpărăm de unde apucăm. Dimineaţa, pe fugă, în drum spre serviciu, mulţi o iau de la acele automate pe care le găsim peste tot. E mai simplu, la îndemână, durează doar câteva secunde şi e şi mai ieftin. Dar şi mai periculos. Autorităţile atrag atenţia că multe aparate funcţionează ilegal, pentru că nu sunt racordate la reţeaua de apă, iar în interior se pot dezvolta bacterii periculoase. În România sunt peste 100.000 de astfel de aparate, inclusiv în instituţiile publice, iar unii le cumpără ciocolată caldă sau capucino chiar şi copiilor.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 30.10.2023, 17:40

Vezi și

Tot mai multe astfel de aparate de cafea şi alte băuturi calde sunt amplasate în Bucureşti, inclusiv în instituţii publice. Asta deşi, conform legii, nu pot funcţiona pentru că nu sunt racordate direct la apă.

  • Andreea Petrescu, reporter Observator: Unul dintre aparatele amplasate sub cerul liber, pe trotuar, este racordat la curent chiar la Oficiul Poştal Teiul Doamnei din Sectorul 2.

În schimb, apa din interiorul acestor dozatoare nu vine de la robinet, ci din bidoane. În plus, sub cerul liber sunt pe străzi şi dozatoare de apă, iar în pieţe cele de lapte. 

Medicii atrag atenţia că aparatele de cafea pot ascunde bacterii periculose ce pot provoca boli grave

Pe acelaşi subiect
  • Valentina Boboc, medic de familie: Pot să dea o serie de infecţii bacteriene cu microbi de genul ecoli, salmonelozele sau enterobacterii. Acestea pot să dea toxiinfecţii alimentare cu diaree, cu vomă, care poate să meargă până la forme severe de deshidratare, febră mare, dureri de cap. La persoanele cu imunitate scăzută poate să dea şi forme de septicemie care sunt foarte grave. 

Autorităţile spun că pot controla doar aparatele din exterior, nu şi pe cele din interior. iar cele din interior, care sunt foarte multe, imposibil de controlat. 

  • Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Avem nevoie şi de ajutorul consumatorilor, acolo unde aceştia observă nereguli sau lipsă de igienă, au posibilitatea să ne transmită prin intermediul unei aplicaţii pe care o găsesc pe pagina autorităţii noastre. Acolo unde le depistăm în afara clădirilor, cu siguranţă sunt identificaţi operatorii economici şi sancţionaţi corespunzător.

Un studiu publicat în Statele Unite arată că bacterii extrem de periculoase se pot găsi şi în dozatoarele de apă şi sucuri din marile lanţuri de fast fooduri. Printre ele, Salmonella, Listeria sau E. coli, care sunt rezistente la multe dintre antibiotice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Pericolul care se ascunde în automatele de cafea. Medicii trag un semnal de alarmă: cei cu probleme pot face septicemie