Antena Meniu Search
x

România are mai puține cazuri de Covid-19 decât vestul Europei, dar face și mai puține teste

Cu două săptămâni înainte de relaxarea restricţiilor, România înregistrează noi recorduri în lupta cu coronavirusul. Sâmbătă au fost raportate 40 de decese! Am depăşit astfel pragul de 600 de morţi de COVID-19. Dar datele ne arată că în ţara noastră se fac printre cele mai puţine teste din Europa. Specialiştii cred că trendul ascendent ar putea fi tributul plătit pentru relaxarea de Paşte, când mulţi români s-au înghesuit la cumpărături. Este poate şi un avertisment, spun ei, că nu e cazul să ieşim încă din starea de urgenţă.

de Redactia Observator

la 26.04.2020, 20:47

Vezi și
  • România face sub 7 mii de teste la milionul de locuitori.
  • Italia face 28.200 de teste la același număr de locuitori.

La două luni de la confirmarea primului caz de coronavirus, România a înregistrat cea mai neagră zi. Numai ieri, 34 de oameni şi-au piedut viaţa. Deşi autorităţile spun că ţara noastră nu a fost atât de afectată de pandemie ca alte state, cifrele şi calculele arată altceva.

La noi, rata de mortalitate raportată la numărul total de cazuri confirmate se apropie de cea din Statele Unite ale Americii, cea mai afectată ţară la nivel global.

Alexandru Rafila, preşedintele Societatii de Microbiologie: E posibil să fie legată această creştere şi de faptul că ne aflăm la o săptămână după sărbătorile de Paşte şi, în mod evident, perioada de incubaţie fiind de 5, 6 zile, ăstea sunt cazurile care practic au apărut după 6 zile de la Paşte şi noi discutăm că e posibil, din cauza întâlnirilor frecvente din perioada de Paşte, să crească numărul de cazuri.

România are mai puţine cazuri decât alte ţări europene, dar face şi mai puţine teste.

La nivel european, România prelucrează printre cele mai puţine teste raportate la populaţie. Şi iată o comparaţie cu alte ţări care se pregătesc şi ele să relaxeze, treptat, măsurile. La o populaţie de un milion de locuitori, Italia face peste 28.200 de teste. Germania depăşeşte 24.700 de teste, iar Spania face aproape 20 de mii de teste la un milion de locuitori. La polul opus, în ţara noastră se fac puţin peste 7 mii de teste la acelaşi număr de locuitori.

Statisticile arată că noi suntem în continuare pe un trend ascendent în ceea ce priveşte cazurile confirmate de coronavirus, dar şi decesele. Să ne uităm la ce s-a întâmplat de la Paşte încoace, când, am văzut cu toţii, românii au ieşit în număr mare la cumpărături. Cu excepţia primei zile de Paşte, când s-au făcut doar 4.800 de teste cifrele arată o creştere privind numărul de infectări.

În ultimele 24 de ore au fost raportate aproape 10 mii de teste, cele mai multe de până acum, dar tot puţine comparaţie cu alte ţări europene. Chiar şi aşa oficialii spun că numărul cuprinde teste făcute zilele trecute, dar raportate mai târziu.

Cu toate acestea, România se pregăteşte de ridicarea restricţiilor începând cu 15 mai. Dar suntem oare pregătiţi pentru asta?

(Reporter): Ne apropiem de vârful pandemiei în România?

(Alexandru Rafila): Să vedem, săptămâna viitoare este foarte importantă.

(Reporter): Există estimări cu privire la numărul de cazuri care ar putea să existe în România în momentul în care am atinge vârful epidemiei?

(Alexandru Rafila): Undeva la 14 mii, 15 mii de cazuri.

Între timp, în România apar noi focare, cele mai multe în spitale şi cămine de bătrâni. Numai la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, au fost testaţi pozitiv 34 angajați și 88 de pacienţi.

Vasile Domșa, director Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Costâna: Este focar, asta este. A plecat de la un anagajat care a intrat asimptomatic. Noi am stat acolo, izolaţi la locul de muncă 14 zile. A fost bine prima săptămână, după care a venit calvarul.

Treizeici şi patru de angajaţi ai Centrului de Recuperare Neupsihiatrică de la Costâna din 101, vorbim despre cei declaraţi pozitiv, au fost aduşi, rând pe rând, aici, la spitalul judeţean de la Suceava şi internaţi. S-a luat această decizie pentru ca aceştia să nu meargă acasă să-şi infecteze şi familiile.

La începutul acestei săptămâni, 242 de beneficiari și 59 de angajați de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică au fost diagnosticați cu COVID 19. La fel de gravă este situaţia şi în două centre pentru vârstnici din Galaţi, unde au fost raportate până acum 31 de decese.

”Tatăl meu, din păcate, a decedat joi, după aproape o săptămână şi jumătate de stat în comă. Familia oricum a decis să ia în considerare posibilitatea de a formula o plângere penală”, spune ruda unui pacient decedat.

Printre ultimele victime din România se numără o femeie de 54 de ani din Bacău, diagnosticată atât cu gripă cât şi cu COVID.

La nivel mondial, numărul îmbolnăvirilor se apropie de pragul de trei milioane. Coronavirusul a luat 200 de mii de vieţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » România are mai puține cazuri de Covid-19 decât vestul Europei, dar face și mai puține teste