Spitalul modular din Leţcani, Iaşi, a devenit funcţional

De Redactia Observator.
Publicat: 18.10.2020, 08:41.
Actualizat: 18.10.2020, 12:55

Spitalul modular din Leţcani, Iaşi, a devenit, în sfârşit, funcţional. Unitatea medicală a fost inaugurată de două ori până acum, însă abia în prezent poate primi pacienţi.

Primul pacient internat în spitalul de la Leţcani a fost o femeie de peste 70 de ani infectată cu SARS Cov 2. Spitalul a început să primească bolnavi abia după şase luni de amânări şi două inaugurări.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Iata pot să dau un răspuns la o întrebare care a venit destul de des în ultima vreme - când va veni primul pacient la spitalul mobil de la Leţcani. A venit vremea să dau un răspuns afirmativ, astăzi este gardă pregătită şi primii pacienţi care vor fi internaţi vor veni la spitalul mobil de la Leţcani. Nu există în momentul de faţă niciun loc la secţia de confirmaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La punerea în funcțiune a spitalului a participat şi Ministrul Sanătății Nelu Tătaru.

Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: Am făcut această evaluare pentru u vedea dacă avem personal, şi este, dacă sunt pregătite acele paturi, şi sunt, deocamdată se operaţionalizează primele 30 de paturi, avizele de la Mediu şi Ape au venit ieri şi astăzi, aşteptăm în jumătate de oră şi primul pacient care trebuie să vină la acest spital.

Totuși, nici macar acum, după atâtea întârzieri, spitalul nu este complet funcțional.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi, forme uşoare şi forme medii, şi am pregătit 24 de paturi de terapie intensivă. În zona de terapie intensivă încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţie merg de ceva timp. Terapia intensivă e risc vital şi ca urmare trebuie să meargă perfect aceste staţii. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea lor.

Deşi inițial, oficialii au dat asigurări că spitalul are 250 de locuri dintre care peste 100 de terapie intensivă, în realitate avizul de funcționare de la DSP este pentru puțin peste 150 de locuri și doar 48 de ATI. Încă se mai discută despre problema personalului medical care va avea grijă pacienți.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Doamna director medical a făcut astăzi o listă care a totalizat peste 20 de oameni de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi care vor fi înlocuiţi, pentru că terminăm conform Legii 55 procedura de angajare astfel încât să poată veni cadre noi, bineînţeles, am spus, în deplină siguranţă pentru cadrele medicale.

În ultimele săptămâni Iașul a fost în topul judeţelor cu cele mai multe noi infectări, chiar și cu peste 200 pe zi.

Ieri nu mai era nici un loc liber la spitalul de boli infecțioase din Iași, nici pe secţii și nici la terapie intensivă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro