Spitalul modular din Leţcani, Iaşi, a devenit funcţional

De Redactia Observator.
Publicat: 18.10.2020, 08:41.
Actualizat: 18.10.2020, 12:55

Spitalul modular din Leţcani, Iaşi, a devenit, în sfârşit, funcţional. Unitatea medicală a fost inaugurată de două ori până acum, însă abia în prezent poate primi pacienţi.

Primul pacient internat în spitalul de la Leţcani a fost o femeie de peste 70 de ani infectată cu SARS Cov 2. Spitalul a început să primească bolnavi abia după şase luni de amânări şi două inaugurări.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Iata pot să dau un răspuns la o întrebare care a venit destul de des în ultima vreme - când va veni primul pacient la spitalul mobil de la Leţcani. A venit vremea să dau un răspuns afirmativ, astăzi este gardă pregătită şi primii pacienţi care vor fi internaţi vor veni la spitalul mobil de la Leţcani. Nu există în momentul de faţă niciun loc la secţia de confirmaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La punerea în funcțiune a spitalului a participat şi Ministrul Sanătății Nelu Tătaru.

Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: Am făcut această evaluare pentru u vedea dacă avem personal, şi este, dacă sunt pregătite acele paturi, şi sunt, deocamdată se operaţionalizează primele 30 de paturi, avizele de la Mediu şi Ape au venit ieri şi astăzi, aşteptăm în jumătate de oră şi primul pacient care trebuie să vină la acest spital.

Totuși, nici macar acum, după atâtea întârzieri, spitalul nu este complet funcțional.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi, forme uşoare şi forme medii, şi am pregătit 24 de paturi de terapie intensivă. În zona de terapie intensivă încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţie merg de ceva timp. Terapia intensivă e risc vital şi ca urmare trebuie să meargă perfect aceste staţii. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea lor.

Deşi inițial, oficialii au dat asigurări că spitalul are 250 de locuri dintre care peste 100 de terapie intensivă, în realitate avizul de funcționare de la DSP este pentru puțin peste 150 de locuri și doar 48 de ATI. Încă se mai discută despre problema personalului medical care va avea grijă pacienți.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: Doamna director medical a făcut astăzi o listă care a totalizat peste 20 de oameni de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi care vor fi înlocuiţi, pentru că terminăm conform Legii 55 procedura de angajare astfel încât să poată veni cadre noi, bineînţeles, am spus, în deplină siguranţă pentru cadrele medicale.

În ultimele săptămâni Iașul a fost în topul judeţelor cu cele mai multe noi infectări, chiar și cu peste 200 pe zi.

Ieri nu mai era nici un loc liber la spitalul de boli infecțioase din Iași, nici pe secţii și nici la terapie intensivă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 14:30
Foto
I-a ars întreaga casă, în timp ce se ruga la biserică. Când a ajuns, nu i-a mai rămas decât să plângă
recomandari pe a1.ro
Fiara marină, de 17 metri, adusă la mal de poluarea cu gudron. Puțini și-au dat seama ce este
Social • ieri la 14:11
Foto
Bărbatul care i-a înjurat şi ameninţat pe poliţişti cu toporul a încercat să fugă din ţară. A fost prins în judeţul Bihor

Top știri

Tensiuni la cote maxime la Palatul Buckingham: Meghan Markle îşi dezvăluie nemulţumirile legate de viaţa de la Curte
1
Social • pe 07.03 la 19:52

Tensiunea este la cote maxime la Palatul Buckingham. Secrete bine păstrate ale familiei regale ar putea fi făcute publice în doar câteva ore. Peste Ocean, va fi difuzat interviul pe care prinţul Harry şi soţia sa, ducesa de Sussex, l-au acordat celebrei realizatoare tv Oprah Winfrey. Meghan Markle s-a plâns deja că i-a fost luat dreptul de a lua propriile decizii pentru ea.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trimite săgeți către Alex Bodi. ''Sunt divorțată și fericită''
spynews.ro
Criminalul de la Onești a început să vorbească! Ce a spus despre cei doi muncitori
gandul.ro
Serena Williams, reacție cutremurătoare după ce Meghan Markle a anunțat că a vrut să se sinucidă!
prosport.ro
Vinde mături în piață ca să strângă bani pentru copilul bolnav. Dintr-o data a venit la Poliție cu o sacoșă în mână plina de bani. Oamenii legii nu și-a mai putut stăpâni lacrimile
redactia.ro
Familia Regală, atitudine rasistă față de Meghan Markle și de copilul ei: „Nu îmi mai doream să trăiesc”
CaTine.ro
Lucruri mai puțin cunoscute despre Birand Tunca, Emre din Vis de iubire
tvhappy.ro
Mărturia medicului ATI despre decesul lui Adi Bărar, liderul trupei Cargo
libertatea.ro
Marica, atac frontal la medicul Beatrice Mahler: „Când muncește acest vestitor al groazei?!”
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Detaliul mai puțin știut despre iubita lui Dorian Popa. Cu câți ani este Claudia Iosif mai mare decât artistul
A1.RO
E frumoasă, îndrăzneață și bogată, dar nu poate avea un prieten! Motivul bizar pentru care toți o evită
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională
TV • pe 07.03 la 22:35
Video

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională

Elwira, soția lui Mihai Petre, a venit în cel de-al 9-lea sezon Chefi la cuțite și a reușit să-i impresioneze maxim pe cei...

Observator de bine

Observator de bine, 8 martie, cu Francesca Simionescu
Observator de bine • ieri la 17:15
Video

Observator de bine, 8 martie 2021. România este pregătită pentru etapa a treia de vaccinare; Sărbătoare în Irak după vizita papei

Observator de bine, 8 martie 2021, prezentat de Francesca Simionescu.