Antena Meniu Search
x

Date oficiale: România are mai multe persoane confirmate Covid-19 în afara spitalelor, decât internate

România are mai mulți bolnavi confirmați cu coronavirus în afara spitalelor, decât în spitale. Conform unor date dezvăluite de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, din peste 5.200 de persoane depistate pozitiv cu Covid-19 în intervalul 3-15 iulie, doar 1628 au dorit să se interneze.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.07.2020, 15:56

Nelu Tătaru: Am avut 5.200 depistați pozitiv, dintre care doar 1628 au vrut internarea Vezi și
  • România are, în data de 16 iulie, 10.843 cazuri active
  • 3690 persoane sunt internate în secțiile spitalelor, iar alte 261 în ATI

Restul persoanelor au refuzat internarea și s-au dus fiecare la casele lor. Acestora li se adaugă și cei 757 de pacienți care erau internați deja în spitale și au fost externați la cerere.

Începând de pe 3 și până pe 15 am avut 5.200 depistați pozitiv, dintre care doar 1628 au vrut internarea. Gândiți-vă că aceste persoane care sunt pozitive, neavând nicio implicare legislativă, pot face ca transmiterea în comunitate să fie extinsă. 

În acest moment avem acea transmitere accentuată în comunitate. Rămâne ca fiecare focar în parte să fie evaluat în anchete epidemiologice, iar rezultatele le vom da în perioada următoare. 

Eu sper să avem cât mai repede acea lege a carantinării și izolării, care să ne permită să intrăm pe un făgaș normal, să avem pârghiile tratării acestei pandemii”, a declarat Nelu Tătaru.

Mai puțin de 4.000 de bolnavi Covid-19 mai sunt în spitale

România are, în data de 16 iulie, 10.843 cazuri active, din care 2.146 asimptomatice. Adică persoane confirmate cu coronavirus și care încă sunt purtătoare ale virusului.

Dintre aceste peste zece mii de cazuri, doar 3690 persoane sunt internate în secțiile spitalelor, iar alte 261 în ATI, ne spun datele oficiale, obținute de Observator. Adică un total de 3951 de pacienți internați, ceea ce înseamnă că aproape 7.000 de persoane purtătoare ale virusului SARS CoV-2 umblă libere pe străzi.

Ce nu mai știu însă autoritățile este câți dintre acești 6.892 români s-au vindecat între timp, în lipsa unui control ferm asupra cazurilor active.

Legea carantinării și izolării încă nu a fost votată

Situația în care am ajuns a fost posibilă după ce Curtea Constituțională a României a decis, în 3 iulie 2020, că măsura de carantină instituţionalizată sau izolare a pacienților infectați cu Covid-19 este neconstituțională.

Pe 6 iulie, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea. Secretarul de Stat Raed Arafat a prezentat punctele principale din proiectul de lege adoptat de Guvern privind internarea obligatorie și carantinarea persoanelor infectate cu Covid-19.

Citește și:

Legea a ajuns în Parlament, unde a început o continuă modificare a textului. Dacă Guvernul voia carantinarea tuturor persoanelor sănătoase care vin în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, a persoanelor suspecte de a fi infectate sau persoanelor care au venit în orice fel de contact cu bolnavi, PSD restrânge categoriile. Astfel, doar cei care intră în contact direct cu infectaţi vor sta în carantină şi cei care vin din zone cu risc. Mai mult, social-democraţii vor ca decizia să fie luată de Direcţiile de Sănătate Publică şi să conţină durata carantinării.

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea a trecut de Camera Deputaţilor într-o formă modificată substanţial, iar de sâmbătă, 11 iulie, au început dezbaterile în Comisia juridică a Senatului, care ar urma să finalizeze joi raportul, pentru ca legea să fie dezbătută de plen.

Senatorii jurişti au convenit asupra mai multor texte ale proiectului. Astfel, pacienţii COVID-19 vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, după maximum 48 de ore, pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile. De asemenea, Comisia juridică a eliminat din text toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

Şedinţa Senatului programată să înceapă joi la ora 12,00 a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Date oficiale: România are mai multe persoane confirmate Covid-19 în afara spitalelor, decât internate