Antena Meniu Search
x

Un medicament folosit în tratamentul artritei dă rezultate promiţătoare în cazurile grave de Covid-19

Un medicament împotriva artritei - tofacitinib - prezintă efecte pozitive în îngrijirea bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi, în cadrul unui test clinic al cărui rezultat a fost publicat în New England Journal of Medicine (NEJM).

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 17.06.2021, 12:47

Un pacient cu Covid-19 primește tratament, într-un spital din Rusia.
Un medicament folosit în tratamentul artritei dă rezultate promiţătoare în cazurile grave de Covid-19 - Profimedia Images imagine ilustrativa

Tratamentul - vândut între altele sub marca Xeljanz - a fost testat într-un test clinic asupra unui număr de 289 de pacienţi spitalizaţi cu forme grave de covid-19 în 15 locuri în Brazilia. Jumătate dintre aceşti bolnavi au primit medicamentul - două comprimate de 10 miligrame pe zi - şi îngrijiri clasice, iar cealaltă jumătate a primit un placebo şi îngrijiri.

Tofacitinib a fost testat pe pacienți din Brazilia

După 28 de zile, 18,1% din membrii grupului căruia i s-a administrat tratamentul au dezvoltat o insuficienţă respiratorie - şi au necesitat intubarea sau ventilarea - sau au murit, în timp ce 29% dintre membrii grupului care a primit placebo s-au aflat în această situaţie.

În total, aproximativ 5,5% dintre membrii grupului care a primit placebo au murit, iar în grupul căruia i s-a administrat tofacitinib au murit 2,8% dintre membri.

”Suntem încurajaţi de primele rezultate ale testului nostru aleatoriu al tofacitinib în rândul unor pacienţi spitalizaţi din cauza unei pneumonii covid-19”, a anunţat Otavio Berwanger de la Spitalul israelian Albert Einstein, care a condus testul clinic în parteneriat cu Pfizer.

Tofacitinib este autorizat în Statele Unite în tratarea poliartritei reumatoide, reumatismului psoriazic şi colitei ulcerative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Sanatate » Un medicament folosit în tratamentul artritei dă rezultate promiţătoare în cazurile grave de Covid-19