Meniu
Search
x

Un medicament folosit în tratamentul artritei dă rezultate promiţătoare în cazurile grave de Covid-19

Un medicament împotriva artritei - tofacitinib - prezintă efecte pozitive în îngrijirea bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi, în cadrul unui test clinic al cărui rezultat a fost publicat în New England Journal of Medicine (NEJM).

De Ana Maria Ghiarasim la 17.06.2021, 12:47

Tratamentul - vândut între altele sub marca Xeljanz - a fost testat într-un test clinic asupra unui număr de 289 de pacienţi spitalizaţi cu forme grave de covid-19 în 15 locuri în Brazilia. Jumătate dintre aceşti bolnavi au primit medicamentul - două comprimate de 10 miligrame pe zi - şi îngrijiri clasice, iar cealaltă jumătate a primit un placebo şi îngrijiri.

Tofacitinib a fost testat pe pacienți din Brazilia

După 28 de zile, 18,1% din membrii grupului căruia i s-a administrat tratamentul au dezvoltat o insuficienţă respiratorie - şi au necesitat intubarea sau ventilarea - sau au murit, în timp ce 29% dintre membrii grupului care a primit placebo s-au aflat în această situaţie.

În total, aproximativ 5,5% dintre membrii grupului care a primit placebo au murit, iar în grupul căruia i s-a administrat tofacitinib au murit 2,8% dintre membri.

”Suntem încurajaţi de primele rezultate ale testului nostru aleatoriu al tofacitinib în rândul unor pacienţi spitalizaţi din cauza unei pneumonii covid-19”, a anunţat Otavio Berwanger de la Spitalul israelian Albert Einstein, care a condus testul clinic în parteneriat cu Pfizer.

Tofacitinib este autorizat în Statele Unite în tratarea poliartritei reumatoide, reumatismului psoriazic şi colitei ulcerative.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Un medicament folosit în tratamentul artritei dă rezultate promiţătoare în cazurile grave de Covid-19