Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV! 30% din fructele și legumele românești conțin pesticide

Cât de sănătoasă e, de fapt, mâncarea pe care o cumpărăm de la piaţă? Sau direct de la ţărani. Sau din raftul magazinelor? După ce ieri v-am arătat că România nu are nici măcar un singur aparat care să poată depista precis ce urme lasă chimicalele din alimente în corpul nostru, azi vedem ce e în fructele şi legumele din piaţă

Vezi și

Cât de sănătoasă e, de fapt, mâncarea pe care o cumpărăm de la piaţă? Sau direct de la ţărani. Sau din raftul magazinelor? După ce ieri v-am arătat că România nu are nici măcar un singur aparat care să poată depista precis ce urme lasă chimicalele din alimente în corpul nostru, azi vedem ce e în fructele şi legumele din piaţă

Un ardei, o roşie. o salată. Cocktail de sănătate. Poate că da, poate că nu. România a produs anul trecut 4 milioane de tone de legume. Au fost testate, prin sondaj, într-un singur laborator. Ce cumpărăm noi din piaţă, fie că trăim la Cluj, la Vaslui sau la Târgu Jiu e verificat într-un singur laborator, în Bucureşti, unul singur, cel din subordinea Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Tot acolo am încercat şi noi să aflăm cantitatea de pesticide dintr-un kilogram de roşii româneşti pe care le-am ales la întâmplare dintr-o piaţă din Capitală.

Specialiştii nu ne liniştesc de această dată. E loterie. E greu să ştii de unde cumperi fructe şi legume sănătoase. S-au convins de asta după ce au făcut sute de analize şi s-au trezit cu surprize tocmai când se aşteptau mai puţin.

"În cadrul testărilor, am identificat probe, de exemplu de leuştean, probe de tarhon, de cimbru, probe care au prezentat reziduuri. Semnalele identificate de noi erau mult mai mari decât cele permise", spune Veronica Drumea, inginer chimist.

În piaţa în care pesticidele încă se folosesc după bun simţ, mai mare sau mai mic, în fapt, cei mai avizaţi specialişti de astestare a calităţii produselor suntem noi. Iar metodele de analiză sunt propriile simţuri.

1. Culoarea este primul criteriu după care alegem produsul, arată cercetări în domeniu. Cu cât e mai intensă, cu atât legumă e mai proaspătă.

2. Mirosul. Bazaţi-vă pe el. Un fruct proaspăt este şi parfumat.

3. Textura. Legumele şi fructele româneşti, proaspete, fără pesticide, sunt mai mici şi ferme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV! 30% din fructele și legumele românești conțin pesticide