Antena Meniu Search
x

4 februarie '67: Începe construcţia primei autostrăzi din România! SUA aveau deja 66.000 kilometri

Aşa cum era de aşteptat, prima autostradă din România o datorăm tot lui Ceauşescu! Într-o perioadă de prosperitate economică, avea să decidă construcţia unui drum scurt care să lege două oraşe importante

Aşa cum era de aşteptat, prima autostradă din România o datorăm tot lui Ceauşescu! Într-o perioadă de prosperitate economică, avea să decidă construcţia unui drum scurt care să lege două oraşe importante

Zis şi făcut! Pe 4 februarie 1967 începe construcţia primilor 96 de kilometri de autostrada din România. Dacă e să facem o paralelă, SUA aveau deja 66.000 de kilometri.

Ceauşescu trasa şi el un plan de construcţii de autostrăzi pe următorii 20 de ani, care însuma 3.200 de kilometri. Se avea în vedere o Românie străbătută în toate direcţiile de “panglici de asfalt” cu nume frumoase (Ardeal, Mureş, Făgăraş, Moldova etc.), dar, din păcate, planul respectiv nu a fost pus în aplicare.

Costurile mari l-au făcut pe Ceauşescu să renunţe!

Pentru realizarea şoselei s-au folosit 445.000 de tone de asfalt, iar lucrările au durat şase ani. A trecut de-atunci aproape o jumătate de secol, iar numărul de kilometri de şosea rapidă a ajuns cu greu la 648. Mare parte au fost construiţi, ce-i drept, după 1990.

Ceauşescu şi-a dat seama că n-avea rost să cheltuiască o grămadă de bani pe autostrăzi pe care să nu circule mai nimeni, aşa că s-a orientat ulterior spre transportul naval şi feroviar. Sfârşitul anul 1989 ne-a prins cu doar 130 de km de autostrada: Bucuresti-Pitesti şi transonul Fetesti-Cernavodă, după care, în capitalism, s-au mai construit încă vreo 400 de km, adică o medie de cca 16,5 km pe an.

Acum, bătrâna doamnă a infrastructurii româneşti poate fi cu greu considerată o autostradă. Gardul de sârmă care ar trebui să împiedice animalele să ajungă pe carosabil este distrus în proporţie de 95%, iar parapeţii de metal care separă sensurile de mers sunt şi ei avariaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » 4 februarie '67: Începe construcţia primei autostrăzi din România! SUA aveau deja 66.000 kilometri