Antena Meniu Search
x

400 de milioane de euro pentru combaterea somajului

Romania primeste 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru combaterea somajului in randul tinerilor, in perioada 2014 - 2015

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romaniei ii revin 400 de milioane de euro din programul de sase miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani. "Guvernul poate sa dirijeze cele 400 de milioane in doi ani catre diminuarea somajului in randul tinerilor", a afirmat presedintele Basescu, la Bruxelles, in conferinta de presa de la finalul Consiliului European.

Traian Basescu a aratat ca banii pot fi alocati pentru actiuni destinate atat persoanelor din mediul rural, cat si tinerilor din mediul urban, fiind vizate regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Centru si Sud-Est, in care somajul in randul acestei categorii de tineri este de peste 25%. Presedintele a aratat insa ca Guvernul roman trebuie sa prezinte Comisiei Europene pana in ianuarie 2014 "un program corespunzator" privind utilizarea acestor bani. "Avand in vedere ca acesti bani trebuie cheltuiti este foarte important ca guvernele nationale sa realizeze un program de implementare a acestei prioritati, reducerea somajului in randul tinerilor. Ceea ce inseamna ca la Comisie trebuie prezentat acest plan cu suficient timp inainte de ianuarie 2014. Nimeni nu va da banii fara sa existe un plan corespunzator, asta sa fie foarte clar".

De asemenea, se va pune accentul pe utilizarea fondurilor europene pentru proiecte de ucenicie si formare profesionala a tinerilor la locul de munca, iar Romania are legislatia adecvata prin legea educatiei din 2011. O alta sursa de finantare europeana pentru tinerii someri este reprezentata de doua programe ale Bancii Europene de Investitii (BEI) pe care Romania le poate accesa - programul "Investitii in competente" si programul "Locuri de munca pentru tineri", a mai spus presedintele.

Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tanar din doi nu este angajat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » 400 de milioane de euro pentru combaterea somajului