Băuturile alcoolice ieftine nu sunt sănătoase
Românii s-au obişnuit să manânce friptura de Crăciun cu băutură din belşug. Mulţi aleargă după ţuica şi vinul făcute în casă. Şi ieftin. Dar ce este tradiţional şi costă puţin nu este întotdeauna sănătos.
Nici pentru organism şi nici pentru bugetul statului. Din 130 milioane litri de ţuică care se fabrică în România anual, se impozitează doar 1%. Restul circulă la negru.
Gospodăriile care produc până în 50 de litri pe an de ţuică şi rachiu pentru consum propriu ar fi trebuit să plătească de la 1 septembrie o acciză de 500 euro pentru o sută de litri de alcool pur. Adică 2200 de lei pentru 150 de litri de ţuică de 30 de grade.
Fără accize şi taxe plătite, preţul bauturii tradiţionale rămâne jos, iar clienţii sunt tot mai numeroşi. Şi mai nesănătoşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰