Antena Meniu Search
x

Agricultorii români se plâng că despăgubirile pentru secetă sunt insuficiente

Cu recoltele distruse de secetă, agricultorii români se plâng că despăgubirile pe care le-ar putea primi nu le acoperă nici 10 la sută din pierderi

Vezi și

Cu recoltele distruse de secetă, agricultorii români se plâng că despăgubirile pe care le-ar putea primi nu le acoperă nici 10 la sută din pierderi

Aceştia acuză că Ministerul Agriculturii nu are încă o situaţie clară despre pagubele înregistrate şi că în urma întâlnirii cu ministrul au plecat doar cu promisiuni. 

Neputincioşi în faţa secetei, ţăranii îşi strâng recolta puţină de pe câmpuri. Ştiuleţii de porumb sunt la o treime din cât ar fi trebuit.

Două mii de lei sunt cheltuielile la hectar pentru culturile de porumb. De 10 ori mai mari decât ajutorul promis de ministrul Agriculturii pentru dezastrul lăsat de secetă.

La fel de afectaţi sunt şi legumicultorii. Recolta de cartofi este la un sfert din cât se aşteptau. Reprezentanţii agricultorilor au avut o întâlnire cu ministrul, dar au plecat dezamăgiţi.

Valoarea despăgubirilor nu va depăşi 400 de lei pe hectar pentru culturile de porumb şi floarea soarelui, cele mai afectate de secetă. Oamenii ar putea primi, totuşi, o parte din bani anul acesta. Astfel, persoanele juridice ar urma să primească cel mult 300 de lei pe hectar, dacă sunt asigurate. Cei care nu au asigurare, primesc doar jumătate din bani. Pentru persoanele fizice, ajutorul va fi de cel mult 200 de lei pe hectar. Deocamdată, însă, ar trebui estimate pierderile.

Reprezentanţii Ministerului susţin că săptămâna viitoare vor avea o situaţie clară în ceea ce priveşte nivelul pagubelor provocate de secetă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Agricultorii români se plâng că despăgubirile pentru secetă sunt insuficiente