Antena Meniu Search
x
LIVE

Alertă în Braşov din cauza urşilor

Urşii au coborât în centrul oraşului Braşov şi de patru zile se joacă de-a v-aţi ascunselea cu o armată de jandarmi şi vânători. Martorii spun că o ursoaică de aproximativ 300 de kilograme şi un pui bântuie liberi pe străzi, ba chiar au intrat şi în câteva curţi în căutarea hranei.

De Redactia Observator la 10.10.2019, 22:07
Vezi și

Urşii au coborât în centrul oraşului Braşov şi de patru zile se joacă de-a v-aţi ascunselea cu o armată de jandarmi şi vânători. Martorii spun că o ursoaică de aproximativ 300 de kilograme şi un pui bântuie liberi pe străzi, ba chiar au intrat şi în câteva curţi în căutarea hranei. Localnicii se plâng că le e teamă să mai iasă din case şi că autorităţile le-au ignorat mai multe zile apelurile.

Urşii au fost văzuţi prima dată pe străzile din Braşov luni. Unul dintre animale a intrat chiar într-o curte din centrul oraşului.

Tot luni, autorităţile le-au semnalat oamenilor din zonă pericolul prin sistemul de avertizare Ro-Alert. Cu toate astea, prima echipă de jandarmi a ajuns pe teren abia după 24 de ore.

Cristian Paliştan, inspector şef Jandarmeria Braşov: Nu au fost direcţionate echipe în teren având în vedere că, la finalul apelului, tot cel care a făcut apelul a semnalat prezenţa acestuia, dar acesta s-a îndreptat înspre pădure

De ieri, în schimb, echipe de poliţişti, jandarmi şi pădurari au început să patruleze străzile în căutarea urşilor. 

Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov: Este vorba de cei de la ICAS care sunt aici pregătiţi cu armament cu tranchilizante. Ursul va fi tranchilizat şi relocat într-o altă poziţie

România are cea mai mare populaţie de urşi din Europa, în jur de 6.000. Specialiştii de la mediu cred că numărul optim pentru a evita contactul cu oamenii ar fi 4.000. Prin ordin de ministru s-a aprobat recent o cotă de 140 de urşi care pot fi ucişi. 

Autorităţile pregătesc însă şi o lege care ar da undă verde pentru împuşcarea urşilor în următorii cinci ani.

Asociaţiile de protecţie a animalelor contestă proiectul şi spun că oamenii au invadat teritoriul urşilor. Doar în judeţul Braşov, din 2010 şi până acum, nouă la sută din habitatul urşilor a fost ocupat de construcţii. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Alertă în Braşov din cauza urşilor