Antena Meniu Search
x

Cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători

Mâncăm de Paşte şi aflăm peste o săptămână de ce ne-am îmbolnăvit. Reporterii Observator continuă seria experimentelor despre cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători. Au dus mielul şi ouăle cumpărate într-un laborator al statului. Nu există însă teste rapide.

de Redactia Observator

la 25.04.2019, 19:50

Vezi și

Mâncăm de Paşte şi aflăm peste o săptămână de ce ne-am îmbolnăvit. Reporterii Observator continuă seria experimentelor despre cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători. Astăzi, au dus mielul şi ouăle cumpărate de pe tarabă într-un laborator al statului. Aici, surpriză! Nu există teste rapide pentru produse şi cea mai banală analiză durează şapte zile. În lipsa unei soluţii, Ministrul Agriculturii ne oferă de Paşte un sfat: să cumpărăm şi să mâncăm pe încredere.

Boala se previne cu apă clocotită, susţin chiar cei care se ocupă de testarea alimentelor. Şi cum medicii îi contrazic, am vrut să vedem ce pot face românii care vor să aibă sărbători liniştite. Prima oprire: Laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică.

Cel puţin 1000 de lei, analiza alimentelor de sărbători

Aici analizele se fac doar la cerere şi durează. Mai mult, costă cât nu face. Doar carnea de miel este analizată la 420 de lei fără TVA. Şi ouăle se analizează cu 77 de lei fără TVA.

Pe acelaşi subiect

Pentru siguranţa familiei şi a musafirilor, tragem linie şi plătim aproape 1.000 de lei. Surpriză însă. Durează cel puţin şapte zile lucrătoare. Cel puţin, până iese rezultatul.

Aşadar chiar şi cu mulţi bani, nu putem afla dacă produsele cumpărate din piaţă sunt sigure decât la multe zile după Paşte. Germanii şi polonezii de exemplu află pe loc pentru că au laboratoare care fac teste rapide. 

Nu toate bacteriile din alimente mor prin fierbere

Încrederea nu e suficientă şi nu toate bacteriile mor prin fierbere sau coacere, atrag atenţia medicii. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentru a evita problemele, autorităţile ne recomandă să cumpărăm alimentele din magazine şi să ne asigurăm că produsele din carne au ştampila inspectorilor sanitari. 

Dar nici asta nu e întoatdeauna o garanţie. Reporterii Observator au descoperit în ultimele zile că se pot vinde miei fără acte direct din portbagaj şi că în cea mai mare piaţă din Bucureşti carnea este ţinută în condiiţii mizerabile.

Miercuri, doar din hala veche de la Obor, comisarii ANPC au confiscat peste 100 de kilograme de carne.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători