Antena Meniu Search
x

Ambrozia creşte nestingherită în Capitală. Planta periculoasă se găseşte şi lângă instituţiile publice

Ambrozia, planta care îţi poate tăia respiraţia cu adevărat, este, în aceste zile, o reală sursă de suferinţă pentru alergici. Deşi autorităţile i-au declarat război de mai mulţi ani, planta creşte nestingherită în continuare.

Vezi și

Ambrozia, planta care îţi poate tăia respiraţia cu adevărat, este, în aceste zile, o reală sursă de suferinţă pentru alergici. Deşi autorităţile i-au declarat război de mai mulţi ani, planta creşte nestingherită în continuare. Reporterii Observator au descoperit-o chiar lângă instituţiile publice, la o simplă plimbare prin Bucureşti. Şi-apoi au încercat să afle de ce avem legi care nu se aplică.

Specialiştii Institutului de Biologie au realizat o hartă pe baza sesizărilor venite de la cetăţeni. Ambrozia creşte în toate sectoarele Capitalei, iar în fiecare zi sunt descoperite noi culturi. Institutul aparţine de Academia Română, iar planta creşte fără probleme şi în spatele instituţiei care are sediul în sectorul 5. Culmea, lângă ambrozie e şi un punct de lucru al firmei plătite să stârpească planta în sectorul vecin. Dar angajaţii se odihnesc fix lângă ambrozie.

Discuţie reporter-angajat:

Reporter: Asta stiţi ce e?

Angajat: Nu ştiu, dă-o încolo.

Reporter: Ambrozie. Nu puneţi mâna.

Angajat: Aşa, şi? Ce face asta?

Reporter: Alergii.

Angajat: E umbră aici, unde să stau? În soare? Cine ştia că e ambrozie?

Vestea l-a pus în încurcătură pe bărbat. Intrigat de plantă e şi şeful firmei de salubritate.

Reporter: Trebuie strânsă de primărie, firmele de salubritate.

Şef firmă de salubrizare: Imediat am să vă comunic.

Reporter: Trimiteţi pe cineva?

Şef firmă de salubrizare: Da, da.

Bărbatul a avut amabilitatea să îi sesizeze pe poliţiştii locali care se odihneau şi ei lângă planta periculoasă pentru cei cu alergii.

Dacă te întâlneşti cu ambrozia în jurul casei, la serviciu, atunci simptomele pot să fie mai brutale de la început. Simptome mai severe de tipul astmului, exarcerbări, crize de astm, spun medicii alergologi.

În Bucureşti există o hotărâre de Consiliul general care prevede amenzi pentru cei care nu îndepărtează ambrozia de pe terenul lor.

Nerespectarea dispoziţiei de distrugere a ambroziei constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.000 lei pentru persoanele fizice și de la 2500-5000 lei pentru persoanele juridice, transmite Primăria Capitalei.

Şi Parlamentul a adoptat încă din 2017 o lege care prevede sancţionarea la nivel naţional a celor care permit ca ambrozia să crească pe terenul lor. Doar că legea va intra în vigoare, în cel mai bun caz, la finalul lunii septembrie pentru că încă se lucrează la normele de aplicare. Tot la finalul lunii septembrie dispar şi efectele ambroziei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ambrozia creşte nestingherită în Capitală. Planta periculoasă se găseşte şi lângă instituţiile publice