Este anul pepenilor verzi, de Tinca, rivalul pepenilor de Dăbuleni
Cel puţin în județul Bihor, unde câmpurile sunt pline de pepeni copţi, zemoşi şi dulci. Iar producția este cu o treime mai mare faţă de cea de anul trecut. Cultivatorii se mândresc de calitatea fructelor lor, pe care le consideră net superioare celor de Dăbuleni.
Cel puţin în județul Bihor, unde câmpurile sunt pline de pepeni copţi, zemoşi şi dulci. Iar producția este cu o treime mai mare faţă de cea de anul trecut. Cultivatorii se mândresc de calitatea fructelor lor, pe care le consideră net superioare celor de Dăbuleni.
Soiurile cultivate la Tinca concurează cu success celebrii pepeni de Dăbuleni. Sunt zemoşi, dulci, cu coajă subţire şi sâmburi puţini.
De 15 ani, familia Kondor le asigură bihorenilor delicatesele verii. Roşii sau galbeni, pepenii de la Tinca sunt atent monitorizaţi, iar când sunetul confirmă ceea ce cultivatorul presupunea, roadele câmpului iau drumul magazinelor.
Pe plantaţia din Tinca pepenii cresc în mod organic, fără ierbicide sau îngrăşăminte periculoase. Producţia depinde de vremea de afară dar şi de răbdarea cultivatorului.
Pepenii de Tinca se vâd în pieţe cu 2 lei/kg. Dar pentru cei care au gustat o dată din delicatesă alt fruct nu mai există.
În Bihor culturile de pepeni se întind pe aproape 400 de hectare. O bună parte din fructele de aici ajung în pieţele din Polonia şi Anglia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰