Antena Meniu Search
x

Video Apa caldă, cadou de Crăciun în București. Aproape 2.000 de blocuri din Capitală nu au căldură în prag de iarnă

Pentru bucureşteni, apa caldă devine... cadou de Crăciun! În vreme ce 3 din 10 blocuri nu aveau astăzi căldură, conductele cedează una după alta iar centralele Elcen livrează agent termic la temperaturi mai mici decât cele cerute, primarul general, Nicuşor Dan, spune că două lucrări importante se vor termina cu doar câteva zile înainte de sărbători. Dacă pe de-o parte vestea este bună, înseamnă şi că mulţi bucureşteni mai au aproape o lună de stat în frig. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.11.2022, 21:51

Vezi și

În Bucureşti, iarna intră în case... prin calorifere. Iar termoficarea se face cu pături şi haine groase. 

"Sunt cu lână de oaie, pilotele. Vin de acolo cu pătura aşa, mă bag, îmi pun halatul de multe ori, de baie."

"Stăm îmbrăcaţi, dormim noaptea cu pantaloni groşi pe noi." 

În Capitală, aproape 2.000 de blocuri nu aveau, astăzi, apă caldă şi căldură. Chiar dacă fiecare bloc ar avea doar 30 de apartamente, tot înseamnă că undeva în jur de 60.000 de oameni sunt nevoiţi să facă frigul în case. Pe lângă avariile care se ţin lanţ, reţeaua de termoficare mai are o problemă: din șapte centrale termice care ar trebui să asigure căldura bucureştenilor, patru produc agent termic la temperaturi mai mici decât cele necesare. 

Pe acelaşi subiect

Probleme majore ale sistemului de termoficare din București

Andre Rotaru, reporter Observator: "73 de grade Celsius, aceasta este temperatura la care agentul termic produs de CET Vest ajunge în acest punct termic din Drumul Taberei. Cu 15 grade mai puţin faţă de cât a cerut Termoenergetica. Ceea ce înseamnă că apa caldă care merge în caloriferele oamenilor pleacă din aceste schimbătoare de căldură la o temperatură de doar 35 de grade. Prea puţin, pentru a încălzi o locuinţă." 

O să fie bine, şi la Crăciun...cald, promite Nicuşor Dan. 

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: "Pentru CET Sud, termenul este 20 decembrie. Pentru CET Vest mi s-a spus că vineri, această săptămână, o să fie funcţională ultima capacitate. CET Titan? Titan, termenul lor contractual este februarie, dar termenul pe care şi l-au asumat este înainte de Crăciun. Şi sunt în grafic."

Problemele reţelei de termoficare din Bucureşti merg mână în mână spre dezastru. Pierderile mari din conductele vechi pun presiune pe cazanele care nici ele nu sunt prea tinere. Când acestea cedează, pun, la rândul lor, presiune pe reţea - inginerii trebuie să găsească rute alternative pentru apa caldă. 

Claudiu Creţu, Termoenergetica: "Avem în acest moment în curs de remediere avarii în zona Tineretului, acolo, din păcate, au fost foarte multe avarii. Pentru că zona Văcăreşti e o zonă joasă şi conductele permanent stau în apa care se adună. Mai avem o avarie iarăşi în sectorul 6 şi în cursul zilei de astăzi se remediază. Încercăm, cât se poate, să ţinem acest sistem în funcţiune." 

Adrian Tudora, Elcen: "La CET Bucureşti Vest avem o reparaţie majoră la turbina cu abur. Care este uşor întârziată. Este prima reparaţie majoră din 2009 de când s-a pus în funcţiune această centrală. La Sud, avem un echipament care, de asemenea, nu a fost reparat din 1990." 

Datele oficiale spun că în pământul de sub Bucureşti se pierd cam 2.200 de tone de apă caldă pe oră. Cu alte cuvinte, volumul unei piscine olimpice, irosit la fiecare 60 de minute. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Apa caldă, cadou de Crăciun în București. Aproape 2.000 de blocuri din Capitală nu au căldură în prag de iarnă