Antena Meniu Search
x

Video "Ne spălăm la lighean". Capitala se întoarce în anii '80. Spitale și mii de blocuri nu au apă caldă și căldură, în pragul iernii

Trei avarii importante în doar 24 de ore. Aşa se prezintă reţeaua de termoficare din Bucureşti. În săptămâna în care temperaturile vor coborî spre zero grade, mii de oameni stau fără apă caldă şi căldură. Probleme sunt şi la mari spitale din Capitală, unde pacienţii stau în saloane încălzite cu aer condiţionat.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 14.11.2022, 20:44

Vezi și

Aproape 2.000 de paturi au cele trei spitale rămase fără apă caldă şi căldură. Batrâna reţea de termoficare a Capitalei pune în pericol sănătatea şi aşa şubredă a oamenilor internaţi acolo.

Bogdan Tănase, director Institutul Oncologic București: Avem aere condiţionate în majoritatea saloanelor şi o să le folosim pe acestea. Din păcate nu avem boilere, nu avem posibilitatea de a face apă caldă pentru pacienţi. 

Prof. Dr. Anca Coliță, Institutul Clinic Fundeni: Avem pe foarte multe zone și boilere. Și dacă nu, asta e. Se poate, cum cred că se încălzește toată lumea din București care nu are energie.

Andre Rotaru, reporter Observator: Conducta spartă din Sectorul 2 a fost pusă în funcţiune în anul 1985, ceea ce înseamnă că şi-a depăşit de aproape două ori durata de viaţă. Pe lângă aproximativ 115 blocuri de locuinţe, avaria lasă fără apă caldă şi căldură şi cele trei spitale de pe platforma Fundeni.

Locatarii din peste 1.000 de blocuri din Bucureşti sunt în aceeaşi situaţie. Din 10 blocuri, unul nu are căldură şi apă caldă. "E a nu ştiu câta oară când se ia. Ne spălăm la lighean", recunoaște un localnic.

"E cumplit! E cumplit! Deci am avut două săptămâni în care numai cu oala pe aragaz am stat", spune un altul.

Avaria din Fundeni nu este singura din Bucureşti. Se sparg conducte peste tot

O conductă din zona Brâncoveanu s-a spart, din nou, în timp ce era umplută cu apă după lucrările de săptămâna trecută. Şi în Militari a apărut o nouă avarie, la o conductă cu o vechime de 35 de ani. Problema nu are nicio şansă de rezolvare pe termen scurt. Reabilitarea reţelei de termoficare înaintează în ritm de melc. Din cei o mie de kilometri de conducte, doar 15% sunt modernizaţi.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Suntem pe la 150 din 1000… Deci, acum, pe cei 63, care sunt finanțați din buget local suntem undeva la 25. Urmează cei 210 kiloemtri din fonduri europene. Mai avem încă 20 de kilometri pentru care există studiu de fezabilitate, există achiziția în curs și există fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Cam pe aici suntem.

Suntem la ani-lumină de o reţea modernă de termoficare, fără pierderi uriaşe şi avarii pe bandă rulantă. Situaţia ar putea deveni dramatică, dacă Romgaz va sista furnizarea gazelor, din cauza datoriilor acumulate de primărie. Nicuşor Dan a cerut de la Guvern banii necesari.

Nicolae Ciucă, premierul României: Nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu. 

Peste 1,2 milioane de bucureșteni sunt racordaţi la reţeaua centralizată.

Unde sunt avarii la conductele de apă caldă și căldură din București

- Şos. Fundeni - Institutul Fundeni, 115 blocuri (şos. Colentina, str. Răscoala 1907, Pescarilor și Pâncota)

- Bd. Constantin Brâncoveanu, 260 blocuri (str. Secuilor, Calea Șerban Vodă și Șoseaua Olteniței)

- Bd. Iuliu Maniu, 75 blocuri (str. Valea Lunga, Vistiernicul Stravinos, Mohorului și Băbești)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » "Ne spălăm la lighean". Capitala se întoarce în anii '80. Spitale și mii de blocuri nu au apă caldă și căldură, în pragul iernii