Antena Meniu Search
x

Badea Gheorghe, un veteran de război din Maramureş, aniversat la împlinirea a 100 de ani (Video)

Există Marea Istorie şi istoria fiecăruia dintre noi. Şi mai există şi oameni-istorie. Badea Gheorghe, din Maramureş, are de povestit un veac de amintiri şi a trăit evenimente istorice pe pielea lui: războaie şi răni căpătate în luptă, împletite cu bucurii de familie. Azi, la 100 de ani de viaţă, veteranul de război e înconjurat de nepoţi şi strănepoţi şi ne împărtăşeşte înţelepciuni învăţate în lupta cu timpul. 

de Redactia Observator

la 20.07.2020, 22:28

Vezi și
  • Gheorghe Ionuți a fost rănit pe front, în Al Doilea Război Mondial, și a stat un an și jumătate în spital la Budapesta.

Gheorghe Ionuţi a împlinit astăzi 100 de ani şi deşi pare un om simplu, ochii lui senini ascund o poveste de viaţă cum rar ţi-e dat să asculţi. La 20 de ani, mai exact în 1941, s-a înrolat în armată, după ce a fost slugă la familiile bogate din localitatea natală Fărcaşa, judeţul Maramureş. Un an mai târziu, un proiectil l-a rănit grav pe front. 

Gheorghe Ionuți, aniversat: Am primit o schijă care mi-a luat aici partea stangă. Am stat un an şi jumătate în spital, în Budapesta. 

A adunat o viaţă şi cu bune, şi cu rele, însă alege să ţină minte doar ce-a fost bine. Le-a luat pe toate exact aşa cum au venit şi a înfruntat fiecare încercare cum a crezut că e mai bine. 

Gheorghe Ionuți, aniversat: Am avut sănătate şi nu mi-a părut greu nimic. Războiul a fost război. 

După ce s-a recuperat în urma rănilor de război, s-a întors acasă, acolo unde şi-a făcut o familie şi a construit o gospodărie. A avut cinci copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi. Şi-a crescut copiii în spiritul militar în care şi-a croit şi el cariera şi i-a învăţat ce înseamnă respectul şi valorile unei familii. 

Augustin Ionuți, fiu: Ne-a dat sfaturi multe şi bune. Să respect copiii, nevasta, familia. 

În ziua în care a împlinit 100 de ani, badea Gheorghe a fost aniversat la şcoala din localitate. 

Ioan Stegeran, primar localitatea Fărcașa: Își amintește cu nostalgie trecutul, faptele eroice din timpul războiului, cum manevra Katiușa. 

Gheorghe Ionuţi este singurul localnic din Fărcaşa care a ajuns la 100 de ani. Alte 24 de persoane au depăşit însă vârsta de 90 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Badea Gheorghe, un veteran de război din Maramureş, aniversat la împlinirea a 100 de ani (Video)