Antena Meniu Search
x

Video Bărbatul care a mers 12.000 km, până la Oradea, ca să economisească banii de dentist. Cât de mici sunt prețurile în România

Fenomenul turismului medical stomatologic a luat tot mai mult amploare la noi în ţară, în ultimii ani. România e ţara în care serviciile stomatologice sunt printre cele mai ieftine şi mai bune din lume. Din această cauză, cei plecaţi peste hotare la muncă aleg să vină acasă să-şi facă tratamentele necesare. Şi asta chiar dacă în acest fel trebuie să-şi amâne lucrările până când pot ajunge înapoi în România.

de Redactia Observator

la 13.07.2022, 18:06

Vezi și

Andrei a străbătut 12.000 de kilometri ca să ajungă la stomatolog în Oradea. A venit tocmai din Atlanta ca să-şi repare dinţii, pentru că la noi în ţară este mult mai ieftin. ”O procedură care acolo m-ar costa în jur de 700-800 de dolari, aici mă costă undeva la 100, maxim 200 de dolari”, spune Andrei, pacient. Iar ca el sunt mulţi alţi români stabiliţi peste hotare. 

Prețurile mici îi aduc pe mulți români de peste hotare la stomatolog

Greta locuieşte în Anglia de doi ani şi are nevoie de un implant dentar. Acolo însă, procedura este mult mai scumpă decât în România. ”Acolo m-ar costa 3.000 de lire şi aici doar 1.000 de euro. Am stat cu durerea o perioadă şi acolo am mers la control, dar până la urmă am decis să vin aici pentru că a fost foarte mare diferenţa între preţuri”, povestește Greta, pacientă.

Unele ţări din Europa oferă angajaţilor asigurări stomatologice. Acestea nu acoperă însă toate tratamentele necesare. Aşa a ajuns România destinaţie pentru turismul dentar. ”Sunt situaţii în care casele lor de asigurare le decontează dacă noi le dăm facturi. Și normal că dăm”, explică Sebastian Lascu, medic stomatolog.

Pe acelaşi subiect

La dentist, în România. ”E mai ieftin şi se lucrează mai bine”

La fel este şi la Bistriţa-Năsăud. Românii plecaţi la muncă în străinătate revin nu doar pentru a-şi vedea rudele, ci şi pentru a merge la stomatolog. ”În fiecare an, când venim în România, încercăm să îmbinăm plăcutul cu utilul. Preţurile în România sunt mai mici decât în alte ţări din Europa şi profităm şi venim acasă să ne facem toate lucrările la dantură”, spune o femeie. 

”E mai ieftin şi se lucrează mai bine”, crede o româncă plecată în Spania de 17 ani. Dacă în România preţul unui implant dentar pleacă de 350 de euro, românii care lucrează în Spania sau Italia trebuie să plătească peste 1.000 de euro pentru aceeaşi procedură.

În timp ce tot mai mulţi pacienţi din străinătate apelează la medicii stomatologi din România, ţara noastră rămâne codaşă când vine vorba despre îngrijirea dentară. În medie, un român foloseşte mai puţin de un tub de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa la 2-3 ani. În plus, 4 din 10 români nu au ajuns niciodată la un control stomatologic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Bărbatul care a mers 12.000 km, până la Oradea, ca să economisească banii de dentist. Cât de mici sunt prețurile în România