Video Cât costă zâmbetul perfect? Medicii recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic să fie făcută la 6 ani
Cu toţii visăm la un zâmbet frumos. Dar un zâmbet frumos înseamnă în primul rând dinţi sănătoşi, corect aliniaţi. Tocmai de aceea, o vizită la ortodont este absolut necesară încă de la apariţia primilor dinţi permanenţi, adică pe la 6-7 ani.
Nu este prea devreme! Problemele descoperite la timp pot fi rezolvate mai uşor. Iar o dantură frumoasă şi corect aliniată nu este doar estetică.ea ajută la menţinerea sănătăţii gingiilor şi este importantă pentru o dicţie bună. Este ok si dacă aţi trecut de vârsta copilăriei sau adolescenţei. Aparatul dentar poate fi pus la orice vârstă, iar rezultatele sunt spectaculoase. Nu doar că ajută psihicul, dar vă poate scăpa, în unele situaţii, chiar şi de durerile de cap. "Recomandarea este ca primul consult ortodontic să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani", a declarat Denisa Zaharia, medic ortodont.
O vizită timpurie la dentist te poate scăpa de probleme în viitor
Motivul este simplu. Dacă un copil nu are dinţii aliniaţi corect, efectele pe termen lung pot fi destul de neplăcute. În primul rând estetic. Dar dinţii strâmbi sau prognatismul pot duce şi la afecţiuni gingivale, carii, dar şi dicţie defectuoasă şi chiar dureri de cap. Aşa că în cazul celor mici, un aparat dentar pus la timp poate însemna un adult fericit. "Toate aceste obiceiuri vicioase duc la o dezvoltare incorectă a maxilarelor. Ca urmare, este de dorit să intervenim la această vârstă pentru a facilita o dezvoltare corectă şi o aliniere corectă", a declarat Denisa Zaharia, medic ortodont.
De asemenea, ortodontul poate ajuta în cazul neconcordanțelor între mărimea dinților și arcadele dentare, poate ghida erupția dinților permanenți, aşa încât aceştia să iasă cât mai aproape de poziția lor corectă. Rezultatul este că în momentul în care toți dinții permanenți au ieşit nu mai sunt necesare alte corecții sau corecţiile necesare sunt minime. "În cazul în care am ajuns la 12-13 ani şi nu am ajuns la o muşcătură corectă, nu avem dinţi perfect aliniaţi, se intervine prin aplicarea unor dispozitive fixe care se recomandă fi aplicate pe toţi dinţii permanenţi, odată ce sunt erupţi", a declarat Denisa Zaharia, medic ortodont.
Cât costă un zâmbet perfect
În cazul adulților, un aparat dentar poate corecta dinţii crescuţi strâmb, dar şi problemele care ţin de ocluzia defectuoasă. După o anumită vârstă, însă, anomaliile osoase grave nu mai pot fi corectate decât chirurgical. Însă acestea sunt cazurile rare, în cele mai multe situaţii, chiar şi adulţii pot obţine rezultate spectaculoase. "Nu există o limită de vârstă a tratamentului ortodontic. Poate fi aplicat la orice vârstă. Sigur că depinde de modul în care ne răspund ţesuturile, răspunsul este mult mai rapid la copii decât la adulţi", a declarat Denisa Zaharia, medic ortodont.
Odată montat aparatul dentar, pacientul trebuie să vină regulat în cabinetul ortodontului până la rezolvarea problemei. În plus, igiena orală trebuie să devină prioritară. Pe lângă periuţa clasică sau electrică, pacientul trebuie să folosească şi periuţele interdentare sau duşurile bucale. Mai mult, în cazul în care medicul consideră necesar, pacientul trebuie să vină la cabinetul acestuia pentru curăţări riguroase periodice. "Costurile variază, dacă la copiii 6/7 ani sunt aparate mai simple, cum sunt disjunctorul, cu un cost între 1.500 şi 2.000 de lei. Aparatele fixe care pot fi de la 2.500 de lei până la 4-5.000 de lei în funcţie de aparatul ales", a declarat Denisa Zaharia, medic ortodont.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰