Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Biserica amenintata de clopot. Are 500 de kilograme si pericliteaza stabilitatea lacasului de cult

De ce bat clopotele, Mitica? Asta se intreaba toti satenii unei localitati din Alba, speriati ca biserica lor se va prabusi la ora fixa sau in timpul slujbei. Proaspat renovat, lacasul de cult a inceput sa alunece cu pamantul de sub el, iar clopotul are o contributie majora in acest sens.

Vezi și
Poate doar daca Metallica ar fi cantat in curtea Bisericii, ar fi aparut niste crapaturi asemanatoare. Insa aici avem de-a face cu un concert al naturii. Unul underground, i-am putea spune, din moment ce trage totul sub pamant. “Dupa cum puteti vedea, problema noastra a aparut in afara Bisericii pentru prima data. Este problema in care Pamantul a inceput sa alunece si pe o parte si pe cealalta”, a spus preotul Calin Beoldean

Si s-a crapat cu tot cu zidul de consolidare construit recent. Insa amenintarea nu vine doar de jos, ci si de sus. Nu din cer. Nici chiar atat de sus. Ci din turla. Aici isi are casa un clopot urias. “Clopotul pe care noi il avem, la o greutate de 500 de kilograme, cu aproximatie este un factor ce pericliteaza situatia si stabilitatea Bisericii”, a mai afirmat preotul.

Primul care a observat pericolul din turla a fost chiar clopotarul satului. Cand tragea clopotele, biserica tremura precum membranele boxelor la un concert de metale grele.  “Te ia frica cand ajungi acolo, mai ales cand era vreme, vara, batea un vant, totul crapat, clopotul se misca acolo”, a zis fostul clopotar, care si-a dat seama brusc ca nu asta isi doreste de la viata. Respectiv, sa moara. Asa ca a plecat.

O echipa de specialisti a confirmat temerea clopotarului. Pe langa alunecarea de teren, si clopotul are contributia lui. “Noi am initiat o procedura de fonduri pentru consolidarea Bisericii de la Iclod”, a mentionat primarul din Sancel, Ilie Fratila.

In colaborare cu Consiliul Judetean, Biserica din Iclod, construita in 1870, va trai sa mai ofere liniste si alinare sufleteasca pentru inca o generatie, cel putin. Doar de s-ar opri pamantul si de s-ar schimba clopotul de jumatate de tona.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL: Biserica amenintata de clopot. Are 500 de kilograme si pericliteaza stabilitatea lacasului de cult