Antena Meniu Search
x

Nu vom avea gerul Bobotezei. Temperaturi de primăvară în toată ţara, crucile de gheaţă s-au confecţionat în depozite frigorifice

În loc de ger, Boboteaza vine anul acesta cu adieri de primăvară. Vom avea chiar şi 16 grade în termometre - cea mai caldă zi de Bobotează din ultimii 10 ani.

Vezi și

În loc de ger, Boboteaza vine anul acesta cu adieri de primăvară. Vom avea chiar şi 16 grade în termometre - cea mai caldă zi de Bobotează din ultimii 10 ani. Între vremea de anul trecut şi cea de acum sunt 25 de grade diferenţă sau chiar mai mult. În multe oraşe, tradiţionalele cruci de gheaţă au fost confecţionate din crengi de brad şi flori. 

Anul trecut, de Bobotează, crăpau pietrele de ger. Au fost minus 12 grade. Mâine vor fi chiar şi 16 grade. Dar cu plus. Şi, bonus, ghioceii. Alina Şerban, meteorolog: "Vremea de mâine şi de poimâine va fi mai degrabă specifică primăverii, cu temperaturi foarte ridicate la amiază, până la 15, 16 grade în delaurile de vest şi în dealurile sudice." 

În fiecare an de Bobotează, se făcea o cruce mare de gheaţă. De această dată, pentru că temperaturile au fost ridicate, la Iaşi, crucea a fost confecţionată din cetină de brad.

În Suceava, în comuna Bosanci, oamenii abia au găsit câteva bucăţi de gheaţă într-un iaz din apropiere. Dar n-au lăsat tradiţia să se ducă pe apa sâmbetei. Câţiva voluntari au adus o bucată mai mare de gheaţă din Lacul Roşu, aflat la 200 de kilometri. 

Pe acelaşi subiect

Şi la Galaţi, va exista o cruce de gheaţă. A fost realizată într-un depozit frigorific. 

Arhiepiscopul Tomisului a sfinţit azi cisterna şi butoaiele cu apă care vor fi împărţite mâine, la malul mării. 

La Hârşova, preasfinţitul Teodosie a furat startul tradiţiei şi a aruncat crucea în Dunăre mai devreme. Cinci tineri s-au aruncat s-o prindă. Şi-au adus aminte că, pe vremea aceasta, anul trecut, era cod roşu de ger.

Această tradiţie mai este păstrată în câteva sate de pe Valea Bârgăului. Înainte, bărbaţii, dar şi femeile se scăldau în râu de Bobotează. Acum, doar câţiva mai au acest curaj nebun.

Se spune că tânărul care prinde crucea se însoară în acelaşi an şi este ferit de boli şi de necazuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Nu vom avea gerul Bobotezei. Temperaturi de primăvară în toată ţara, crucile de gheaţă s-au confecţionat în depozite frigorifice