Antena Meniu Search
x

ROBOR va continua să crească şi în 2018, iar ratele la credite ar putea fi mai mari şi cu 30% în acest an

2018 marchează finalul epocii dobânzilor mici! Avertizarea vine din partea oficialilor Băncii Naţionale.

Vezi și

2018 marchează finalul epocii dobânzilor mici! Avertizarea vine din partea oficialilor Băncii Naţionale, care admit că ROBOR ar putea ajunge în curând aproape de 3%. Analiştii sunt şi mai pesimişti. Din cauza inflaţiei care tot urcă, ROBOR ar putea ajunge chiar la 4%. Asta înseamnă rate mai mari cu aproape 30%. 

După ce anul trecut Robor s-a dublat subit în câteva zile, nici anul 2018 nu se anunţă mai bun pentru cine are credite . Cu toate că s-a mai domolit creşterea, indicele prin care se calculează dobânzile pare că nu va scădea sub 2%. 

Irina Chiţu: "Previziunile pentru inflaţie pe 2018 sunt de 3,5 si 3.9%. Roborul e mână în mână cu inflaţia şi cu dobânda de politică monetară, dacă aceste ajung la 3-4% aşa va fi ROBOR spre această valoare." Asta înseamnă că românii cu credite în lei vor plăti din ce în ce mai mult pentru rate. 

O rată pentru Prima Casă era puţin peste o mie de lei, în decembrie 2016. De atunci, doar a crescut. Iar în următoarele luni, când ROBOR ar putea ajunge la 3% sau chiar 4%, se vor mai adugă la aceeaşi rată încă 100 -150 de lei, în lunile septembrie şi decembrie. Cel mai bine se va vedea diferenţa aici, între decembrie 2016 şi decembrie 2018. De la 1000 de lei cu cât a pornit în 2016, acelaşi împrumutat ar putea avea o rată mai mare cu peste 400 de lei la finalul acestui an. 

Pe acelaşi subiect

Oficialii Băncii Naţionale a României sunt mai rezervaţi, dar recunosc că Robor se va putea apropia, în lunile următoare, de 3%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Atâta vreme cât culoarul de dobânzi al Băncii Naţionale se va încheia cu o dobândă Lombard de 2,75%, ROBOR-ul nu va putea să depăşească această dobândă. Vocile lumii vorbesc cu mai multă insistenţă despre acest fapt, că epoca dobânzilor mici a apus."

Când văd ce se întâmplă cu dobânzile, românii sunt tot mai reţinuţi în a-şi lua un credit. 

În jur de 60% dintre românii care au un împrumut au credite în lei. Doar BNR poate ţine Roborul în frâu prin stabilirea unui prag peste care indicele nu mai poate trece. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » ROBOR va continua să crească şi în 2018, iar ratele la credite ar putea fi mai mari şi cu 30% în acest an