Antena Meniu Search
x

Situație incredibilă în Călărași! Ferme clandestine, porci liberi pe străzile orașului sau arși pe calea ferată

În Călăraşi, oraşul în care oamenii îşi ard pe calea ferată porcii crescuţi ilegal, fermele clandestine funcţionează nestingherite de ani intregi. Reporterii Observator au mers şi azi pe urmele crescătorilor care nu ţin cont de legi, nici măcar atunci când vine vorba despre epidemia de pesta porcină. Şi au descoperit o situaţie incredibilă. Peste 100 de porci creşteau în barăcile unui fost poligon de tir.

Vezi și

În Călăraşi, oraşul în care oamenii îşi ard pe calea ferată porcii crescuţi ilegal, fermele clandestine funcţionează nestingherite de ani intregi. Reporterii Observator au mers şi azi pe urmele crescătorilor care nu ţin cont de legi, nici măcar atunci când vine vorba despre epidemia de pesta porcină. Şi au descoperit o situaţie incredibilă. Peste 100 de porci creşteau în barăcile unui fost poligon de tir. Pe un teren al Consiliului Judeţean. Nu i-ar fi descoperit nici acum nimeni, dacă două animale nu s-ar fi îmbolnăvit. În căutarea răspunsurilor, am încercat să cerem explicaţii la Consiliul Judeţean şi la Direcţia Sanitar Veterinară. Nu am primit. 

Ca să deschidă poarta exploataţiei ilegale, inspectorii DSV au escaladat gardul. Apoi, au scos doi porci înveliţi în folie şi i-au băgat în maşină. Mai sunt 100 de capete de verificat. Şi nimeni care să răspundă pentru existenţa lor.

Am plecat în căutarea preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi. La fel ca în cazul directorului DSV, nu l-am găsit. Telefonul ni l-a închis chiar Preşedintele Consiliului Judeţean. În Călăraşi nu este singura problemă pe care o au autorităţile cu porcii. Ieri, oamenii au început să-şi ardă animalele pe calea ferată, iar în urmă cu două zile mai mulţi porci umblau nestingheriţi pe străzile oraşului, chiar în faţa Direcţiei Sanitar Veterinare.

Pesta Porcină Africană a afectat deja 11 judeţe. În Mehedinţi, toate autorităţile au fost alertate după ce un transport ilegal cu 47 de porci a ajuns în judeţ. Pe un drum de 500 de kilometri, şoferul a reuşit să evite toate filtrele de poliţie şi ale inspectorilor DSV.

În Buzău, un nou focar de pestă porcină a africană a fost depistat în localitatea Puieşti. Oamenii din zonă sunt disperaţi şi spun că îşi vor încuia porcii de teamă să nu le fie luaţi de autorităţi.

În Ialomiţa, o fermă cu 80 de mii de porci ia măsuri drastice pentru a nu aduce virusul în Unitate. Dezinfectează, din bani proprii, maşinile, angajaţii şi zona. Chiar şi cu elicopterul. 300 de oameni ar risca să ajungă în şomaj. Toţi au fost obligaţi să nu crească porci acasă contra unor sume de bani. Directorul fermei chiar ar vrea să ofere bani sătenilor din zonă ca să-şi omoare porcii.

Institutul Naţional de Statistică anunţă că, numai în ultima lună, peste 450 de mii de porci au fost ucişi. De patru ori mai mulţi decât numărul de capete sacrificate, în fiecare an, de Crăciun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Situație incredibilă în Călărași! Ferme clandestine, porci liberi pe străzile orașului sau arși pe calea ferată