Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Cât cer taximetriştii pe curse de câteva zeci de lei, dacă văd că au de-a face cu un refugiat

Unii se înghesuie să-i ajute, alţii ... să profite de ei. În punctele în care ajung cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, stau la pândă taximetriştii de ocazie. Şi deşi au taximetre montate pe maşini, preferă să negocieze preţul cursei, profitând de faptul că străinii nu cunosc nici oraşul, nici preţurile de la noi. Echipa Observator a filmat cu camera acunsă cum se desfăşoară astfel de tranzacţii. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 23.03.2022, 20:09

Vezi și

"Conform unei aplicaţii de taxi, o cursă de aici până la Obor costă aproximativ 19 lei. Haideţi să vedem cât costă o cursă, pe aceeaşi distanţă, negociată la faţa locului pretinzând că sunt pentru prima dată în România", arată Cristina Filip, reporter Observator. 

Experiment: cât le cer taximetriştii refugiaţilor pentru o cursă 

"Obor? 30 de lei. Trei-zero", spune un taximetrist, filmat cu camera ascunsă. Așa începe negocierea unei curse cu taxiul din faţa Gării de Nord. "Șoferul nu știe nicio limbă de circulație internațională, dar nu pare să-l încurce asta. Ne arată pe degete cât costă cursa, ba chiar se oferă să schimbe banii dacă nu avem cât trebuie", spune reporterul Observator. "Ia, portofelul. Schimbă la patiserie, schimbă", insistă taximetristul. Cât unul ajută cu schimbatul banilor, un altul îşi oferă serviciile de taxi: "Aţi comandat la Uber?"

Fără bon, fără să pornească aparatul de taxare, pornim spre Obor. Îl întrebăm despre o altă cursă. Preţul? Tot negociabil: "De la Bucur Obor până la aeroport? 100 de lei, 80 de lei pentru că eşti din Ucraina. Nu 100 de lei, 80 de lei. Reducere pentru că eşti din Ucraina". Alt șofer, aceeași practică: "Aeroport? 100, 100 de lei". Străini suntem noi, străină pare că îi este și legea. "Vrea bon doamna. (...) Fără bon"

Pe acelaşi subiect

Curse "la mica înţelegere". Şoferii nu recunosc nimic

Niciun şofer nu recunoaşte că face curse la mica înţelegere. Dacă-i întrebi, întotdeauna e despre alţi colegi. În faţa camerei de filmare, toată lumea respectă legea. "Eu nu merg la înţelegere, nu sunt ca ăia din faţă", spune un taximetrist. 

Mulţi dintre străinii care ajung la noi au înţeles deja cum funcţionează lucrurile, aşa că evită cât pot de mult să ia taxiurile din stații. "Comand doar de pe aplicaţie. Este mai ieftin, este mult mai ieftin", mărturiseşte o femeie. "Cred că este mult mai scump, de pe aplicaţie e mai ieftin".

Am arătat aceste imagini şefului de la asociația transportatorilor din București. Ridică din umeri. Nu e nimic nou pentru el. "Şi nu i-aţi luat numărul de la autorizaţie? Aveţi şi faţă de englezoaică. L-a confundat, cu adevărat, fraierul. Nu e în regulă, cum să fie în regulă? Toată lumea trebuie să elibereze, mai ales acum, acel bon fiscal, deci nici nu trebuie să discutăm pe tema asta. Ei negociază nişte curse, aşa, după capul lor, când mai bine pui aparatul. Se duce în ANAF, respectăm cu toţii legea şi ne vedem de viaţă. Asta este corect", spune Valentin Ştefănescu, din asociaţia transportatorilor din Bucureşti.

Amenda primită de un taximetrist. A încercat să negocieze cursa cu refugiaţi ucraineni

În urmă cu o săptămână, un şofer de taxi care a încercat să păcălească un grup de refugiaţi. Ghinionul lui a fost că l-a văzut un echipaj de la Poliţia Locală, astfel că s-a ales cu o amendă de zece mii de lei pentru că lampa de taxi fusese scoasă din funcţiune şi aparatul de taxat era oprit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » CAMERA ASCUNSĂ. Cât cer taximetriştii pe curse de câteva zeci de lei, dacă văd că au de-a face cu un refugiat