Antena Meniu Search
x

Video ''Canalizare nu-i, doar băgate ţevile aşa!'' Coşmarul trăit de localnicii din Albeni: Apa ţâşneşte prin gurile de canal şi se revarsă pe drum

În 2023, în multe sate din România, locuitorii sunt sinistraţi de drumuri de pământ şi de apă. Este şi cazul unei localităţi din Gorj, unde o lucrare de canalizare făcută de mântuială s-a transformat într-un coşmar pentru oameni. Pe drum, au răsărit... fântâni arteziene. Muncitorii au abandonat lucrările înainte să fie gata. Iar în faţa acestei situaţii, autorităţile ridică din umeri. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.02.2023, 17:00

Vezi și

Aşa arată drumul din satul Albeni, judeţul Gorj. O cale de pământ, pe care curg şiroaie de apă. Apa ţâşneşte prin gurile de canal şi se revarsă direct pe drum. Şi nu de ieri, de azi, pentru că deja mare din drum s-a transformat în râu, spre disperarea localnicilor care trăiesc în zonă.

Pe drum au răsărit adevărate fântâni arteziene

Aproximativ 300 de familii locuiesc aici. Sunt oameni care au fost strămutați în 2008, după ce alunecările de teren le-au distrus casele. De atunci, au rămas tot sinistrați. Iar acum au parte de o nouă surpriză neplăcută: canalizarea a fost făcută de mântuială și drumurile, și aşa de pământ, au devenit impracticabile. 

''Canalizare nu-i, doar băgat ţăvile aşa. Funcţional nu cred că o să fie niciodată, la cum se vede că curge apă, dacă se racordează, ce bagă în canalizare iese prin pământ. Se îngroapă nişte bani în pământ.''

Pe acelaşi subiect

"Nu are staţie de epurare, e numai băgată provizorie şi, pe undeva, a crăpat conducta de apă.

Pâi şi oamenii ăştia care au început lucrarea la canalizare v-au lăsat aşa şi cu gropi, şi cu canalizare neterminată?

Păi, dacă nu dă bani. Dacă nu dă bani Primăria, cine munceşte degeaba.''

Cum vă descurcaţi?

Foarte greu.

Şi cu canalizarea asta...Şi cu maşinile, nu numai canalizarea. Foarte greu.''

Autorităţile spun că, momentan, au mâinile legate. Nu pot interveni pentru că terenul este în proprietatea Agenției Domeniilor Statului. Primăria vrea să aloce acum 330 de mii de lei să preia terenul, ca să poată continua investiţia şi să modernizeze şi drumurile din sat. 

Marius Ţârcomnicu, viceprimar Albeni: Să încercăm să facem drumurile. Canalizarea, din punctul meu de vedere, e acolo e băgată conducta şi toate cele, să vedem dacă şi funcţionează. Momentan, nu. Nu e finalizată. Se lucrează. Eu zic că în proporţie de 60-70% este făcută canalizarea.

Pentru canalizarea din întreaga comună, Ministerul Dezvoltării a alocat circa 7 milioane de lei. Lucrările ar fi trebuit să fie gata anul trecut, dar au fost tărăgănate, iar firma a primit un nou termen sa le termine, anul acesta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » ''Canalizare nu-i, doar băgate ţevile aşa!'' Coşmarul trăit de localnicii din Albeni: Apa ţâşneşte prin gurile de canal şi se revarsă pe drum