Antena Meniu Search
x

Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023. Câte zile libere avem cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023. Deşi mai este ceva vreme până la sărbătorile de iarnă, acestea se apropie cu paşi repezi, iar planurile de vacanţă nu se fac în ultima clipă. Mai ales că pentru mulţi contează când îşi pot lua liber de la locul de muncă. 

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 11:21

Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023
Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023 - Shutterstock

Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023. De Crăciun şi Revelion, totul contează: cum va fi vremea, cât costă produsele de pe masa de festivă, dar şi câte zile libere legale au românii la dispoziţie. Iar dacă unele lucruri, precum prima zăpadă de iarnă, nu pot fi controlate, putem în schimb să aflăm din timp cât timp avem la dispoziţie pentru a-i vizita pe cei dragi de Crăciun sau pentru a petrece de Revelion 2023.

Când pică Crăciunul în 2023. Dar Revelionul?

Iar pentru cei care vor să îşi facă planuri pe termen lung, veştile sunt excelente: în anul 2023 vom avea 15 zile libere de la stat, dintre care doar trei pică în weekend.

Anul acesta, Crăciunul - sărbătoare cu dată fixă, pe 25 decembrie - pică într-o zi de luni. Astfel, Ajunul Crăciunului va fi duminică, iar dimineaţa când copiii găsesc sub brad darurile lui Moş Crăciun, luni. În România, cu această ocazie sunt libere de la stat prima şi a doua zi de Crăciun, mai exact datele de 25 decembrie şi 26 decembrie.

Pe acelaşi subiect

La o săptămână după Crăciun, românii se pregătesc pentru noaptea de Revelion: se lasă cu petreceri, pahare ciocnite şi focuri de artificii. Iar cu ocazia Anului Nou, primele zile din 2024 sunt considerate sărbători legale de către stat. Astfel, pe 1 ianuarie (luni) şi pe 2 ianuarie (marţi) nu se lucrează.

Sărbători legale 2024. Zile libere în 2024

În 2024 sunt 17 zile libere legale, dintre care 7 în weekend și 10 în timpul săptămânii. 

  • 1 ianuarie (luni), 2 ianuarie (marți) - Anul Nou
  • 6 ianuarie (sâmbătă) -  Boboteaza
  • 7 ianuarie (duminică) - Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
  • 24 ianuarie (miercuri) - Ziua Unirii Principatelor Române
  • 3 mai (vineri) -  Vinerea Mare
  • 5 mai (duminică), 6 mai (luni) - Paștele
  • 1 mai (miercuri) - Ziua Muncii
  • 1 iunie (sâmbătă) - Ziua Copilului
  • 23 iunie (duminică), 24 iunie  (luni) - Rusalii
  • 15 august (joi) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (sâmbătă) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (duminică) -  Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (miercuri), 26 decembrie (joi) -  Crăciunul

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția spitalelor și a unităţilor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Când pică Crăciunul şi Revelionul în 2023. Câte zile libere avem cu ocazia sărbătorilor de iarnă