Antena Meniu Search
x

Câte zile libere avem de Crăciun 2022 şi Revelion 2023

Zile libere legale Crăciun 2022 şi Revelion 2023. Deşi mai este ceva vreme până la sărbătorile de iarnă, acestea se apropie cu paşi repezi, iar planurile de vacanţă nu se fac în ultima clipă. Mai ales că pentru mulţi contează când îşi pot lua liber de la locul de muncă. 

de Redactia Observator

la 19.11.2022, 16:56

Câte zile libere avem de Crăciun 2022 şi Revelion 2023
Câte zile libere avem de Crăciun 2022 şi Revelion 2023 - Shutterstock

De Crăciun şi Revelion, totul contează: cum va fi vremea, cât costă produsele nelipsite de pe masa de sărbători, dar şi câte zile libere legale au românii la dispoziţie. Iar dacă unele lucruri, precum prima zăpadă de iarnă, nu pot fi controlate, putem în schimb să aflăm din timp cât timp avem la dispoziţie pentru a-i vizita pe cei dragi de Crăciun 2022 sau pentru a petrece de Revelion 2023. Iar pentru cei care vor să îşi facă planuri pe termen lung, veştile sunt excelente: în anul 2023 vom avea 15 zile libere de la stat, dintre care doar trei pică în weekend, față de şase, câte au fost în 2022. De altfel, românii s-ar putea bucura de două zile libere în plus începând cu anul viitor. La fel ca în cazul altor zile libere stabilite de guvernanți, acestea sunt acordate cu ocazia unor sărbători religioase: Boboteaza (6 ianuarie) şi Sfântul Ioan (7 ianuarie).

Zile libere Crăciun 2022

Anul acesta, Crăciunul - sărbătoare cu dată fixă, pe 25 decembrie - pică într-o zi de weekend. Astfel, Ajunul Crăciunului va fi sâmbătă, iar dimineaţa când copiii găsesc sub brad darurile lui Moş Crăciun, duminică. În România, cu această ocazie sunt libere de la stat prima şi a doua zi de Crăciun, mai exact datele de 25 decembrie şi 26 decembrie.

Citeşte aici: Când se aprind luminiţele de Crăciun în Bucureşti în 2022

Pe acelaşi subiect

Zile libere Revelion 2023

La o săptămână după Crăciun, românii se pregătesc pentru noaptea de Revelion: se lasă cu petreceri, pahare ciocnite şi focuri de artificii. Iar cu ocazia Anului Nou, primele zile din 2023 sunt considerate sărbători legale de către stat. Astfel, pe 1 ianuarie (duminică) şi pe 2 ianuarie (luni) nu se lucrează.

Sărbători legale 2023. Zile libere în 2023

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie — Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie — Paște ortodox 2023
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția spitalelor și a unităţilor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Câte zile libere avem de Crăciun 2022 şi Revelion 2023