Antena Meniu Search
x

În Bucureşti, popa vine cu "botezul" cu o lună mai devreme decât spune canonul bisericesc

În Bucureşti, slujbele de sfinţire a locuinţelor au început deja, deşi, conform tradiţiei, ar trebui să se facă abia peste o lună.

Vezi și

În Bucureşti, slujbele de sfinţire a locuinţelor au început deja, deşi, conform tradiţiei, ar trebui să se facă abia peste o lună. Preotul unei parohii ne-a explicat, însă, motivul: sunt prea multe case în care trebuie să ajungă şi nu are voie să ocolească niciun credincios. Aşa că a lipit afişe în care a anunţat programul vizitelor.

Printr-un astfel de afiş, care înfăţişează Învierea Domnului, enoriaşii sunt anunţaţi că preotul le va bate la uşă ca să le sfinţească locuinţele. Un gest cel puţin neobişnuit având în vedere că mai sunt trei săptămâni până la Paşte, iar tradiţia spune că sfinţirea cu aghiasma mică se face în Săptămâna Luminată. 

Mai exact, în prima vineri de după Paşti, când, în calendarul ortodox, se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Preotul care semnează afişul, din parohia Naşterea Maicii Domnului din Ghencea, spune că există un motiv pentru care a pornit mai devreme. Într-o singură zi, n-ar putea ajunge la toţi credincioşii. 

Pentru cei mai mulţi dintre credincioşii parohiei, devansarea tradiţiei nu e o problemă.

Ideea afişelor prin care se anunţă vizitele bisericeşti s-ar fi născut tot la cererea credincioşilor. Totuşi, unii enoriaşi au şi motive de nemulţumire.

Oficial, vizita preotului pentru sfeştanie este gratuită. Doar enoriaşii pot alege dacă fac donaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » În Bucureşti, popa vine cu "botezul" cu o lună mai devreme decât spune canonul bisericesc