Antena Meniu Search
x

Video Capitala este oficial în scenariul roşu, însă decizia ne-a luat pe nepregătite. Angajații localurilor pot verifica dacă certificatul verde e valabil, dar nu și al cui este: "O întreagă nebunie!"

Capitala este în scenariul roşu, iar de la miezul nopţii certificatul verde devine oficial obligatoriu. Fără el, nu vom mai putea intra în restaurante, teatre sau cinematogralefe din Capitală. Doar că, în practică, măsura ne-a prins din nou nepregătiţi. Angajaţii pot verifica dacă certificatul este valabil, dar nu şi dacă e al persoanei care il prezintă. Iar poliţiştii nu au suficiente dispozitive pentru a-i ajuta.

de Redactia Observator

la 24.09.2021, 20:07

Vezi și

Începând din acest weekend, în Capitală e nevoie de certficat verde pentru o seară în oraş. Angajaţii localurilor spun însă că nu au cum să verifice dacă cei care le calcă pragul prezintă propriul document sau unul împrumutat de la un prieten. Şi asta pentru că aplicaţia arată doar numele şi data naşterii, nu şi alte date de identificare, cum ar fi o fotografie. 

Şerban Răzvan, director restaurant: Putem verifica prin numele pe care face rezervarea persoana în cauză, mai mult de atât nu prea avem cum să verificăm decât să-i credem că este al lor. Nu suntem îndreptăţiţi de către lege să cerem buletinul sau orice act de identitate consumatorilor care ne trec pragul.

Capitala nu este singurul oraş în scenariul roşu

Cu o incidenţa de peste 3 la mia de locuitori, Craiova se află în scenariul roşu. Asta înseamnă că, la restaurante, au acces doar cei care pot să facă dovada vaccinării. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Aş vrea să fac o rezervare. Trebuie toată lumea să aibă certificatul acela verde sau cum se procedează?

Angajat restaurant: Vă rog să mă credeţi că nu ştiu.

Reporter: Nu ştiţi? 

Angajat restaurant: Normal ar fi să.. Da. E o întreagă nebunie.

În ajutor ar putea venii poliţiştii. "Poliţia Română poate verifica documentele de identitate în paralel cu verificarea acelor certificate verzi", spune Georgian Drăgan, reprezentant Poliţia Română.

Doar că... şi ei au probleme cu noile certificate. Agenţii nu au suficiente dispozitive pentru a scana codurile QR. 

"În acest moment avem în dotare 3.174 de astfel de device-uri pe care poliţiştii pot face verificările necesare. Suplimentar faţă de stocul existent este nevoie de 8.333 de astfel de aparate", a adăugat Georgian Drăgan.

Vom putea prezenta certificatul verde atât în format fizic pe hârtie, cât şi în format digital pe telefon. important este ca poliţistul sau persoana desemnată să ni-l verifice să poată scana codul QR. Oricine prezintă certificatul altuiva de vaccinare riscă dosar penal. La fel însă şi persoana care şi-a împrumutat documentul.  

Bucureştiul intră, din noaptea de vineri spre sâmbătă, în scenariul roșu. Subprefectul Antonela Ghiță spune că noile restricții vor intra în vigoare din noaptea de vineri spre sâmbătă. Rata de infectare a ajuns vineri la 3,77 la mie în București. Rata de infectare în București era miercuri de 3,3 la mie, iar joi de 3,65 la mie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Capitala este oficial în scenariul roşu, însă decizia ne-a luat pe nepregătite. Angajații localurilor pot verifica dacă certificatul verde e valabil, dar nu și al cui este: "O întreagă nebunie!"