Antena Meniu Search
x

Video Fermierii români cer interzicerea importului de cereale din Ucraina. Ciolacu amână luarea unei decizii, încercând să negocieze cu oficialii de la Kiev

Fermierii din România cer Guvernului să interzică în continuare importul de cereale din Ucraina. O măsură adoptată deja de trei ţări din estul Europei. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 18.09.2023, 19:52

Vezi și

Guvernul Ciolacu ezită să ia măsuri radicale şi a ales să negocieze cu liderii de la Kiev şi cu oficialii Comisiei Europene. Până la o decizie, liderii politici promit că agricultorii nu vor avea pierderi. În Bulgaria, sute de fermieri au ieșit astăzi în stradă și au blocat vămile de la graniţa cu România. 

Ciolacu amână luarea unei decizii

Polonia, Ungaria şi Slovacia au sfidat decizia Comisiei Europene şi au prelungit embargoul pentru importul de cereale din Ucraina. Fermierii români au cerut Guvernului să ia aceeaşi măsură. Guvernul a ales, însă, calea diplomației. Premierul Ciolacu a anunţat un "gentleman agreement" cu omologul de la Kiev. 

Marcel Ciolacu: "Niciun kg, dar niciun kg de grâu sau altceva nu a fost importat în România. Nu a fost în nicio vama nicio solicitare că să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Se va întâmpla asta atâta timp cât grâul, rapiţa, porumbul şi seminţele de floarea soarelui din Ucraina nu vor îndeplini standardele de calitate impuse de UE.

Pe acelaşi subiect

Așa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi vă trimite aceasta propunere de licențiere pe care să o discutăm, spunând că vă trebui totuși un control foarte riguros."

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Așteptăm pentru 30 de zile să vina cu acel plan de masuri, în cazul în care nu vin cu acel plan de masuri, în cele 30 de zile nu vă intra niciun bob pe teritoriul României."

Oficialii promit că fermierii români nu vor rămâne cu pagube. O companie din Ucraina a cerut Portului Constanţa să permită transferul de cereale de la navă la navă, o măsură care ar dubla capacitatea de export.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: 'Exportul de cereale a fermierilor români este în regulă, avem în Portul Constanţa dane care sunt destinate exporturilor de cereale ale fermierilor români."

Fermierii din Bulgaria protestează

Între timp, agricultorii din Bulgaria au ieșit în stradă și au blocat vămile de la frontiera cu România. 

Cristi Popovici, reporter Observator"Peste 100 de tractoare blochează, în acest moment, graniţa Bulgariei cu România de la Ruse. Sute de șoferi așteaptă în coloane de câțiva kilometri."

Fermier din Bulgaria: "Cerealele din Ucraina sunt foarte, foarte periculoase. Nu sunt bune pentru consum. Nu mai vrem că aceste cereale să ajungă în ţara noastră."

Femeie:  "Nu vrem să plătim mai mult pentru ceva ce putem plăti mai ieftin aici în Bulgaria. Vrem să consumăm produse locale, nu din import. Nu este corect pentru ţările noastre. Nu cred că noi, că cetăţeni, ar trebui să plătim acest preţ."

Românii aflaţi la graniţa cu Bulgaria, deranjaţi de protest

Protestul bulgarilor i-a afectat și pe românii care aşteptau să treacă graniţa între Giurgiu și Ruse.

Român: "Noi stăm. O zi de concediu pierdută. Era concediu în Bulgaria, nu facem în Turcia. Investim bani în ţara lor, noi venim să le aducem un ban. Nu mai mergeți în Bulgaria în concedii."

Uniunea Europeană a condamnat azi embargoul impus de Polonia, Ungaria și Slovacia, iar Guvernul de la Kiev a amenințat că vă da în judecată ţările care refuză cerealele din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Fermierii români cer interzicerea importului de cereale din Ucraina. Ciolacu amână luarea unei decizii, încercând să negocieze cu oficialii de la Kiev