Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Cardul ne face sa cheltuim mult si aiurea!

Cardul insemna, de fapt, un fel de "eu cu bani, eu fara bani", pentru ca - nemaiavand bancnotele in mana - nu prea puteam estima cati bani dam, pe ce anume iar de economisit chiar n-are rost sa mai pomenesc

Vezi și

Folosirea frecventa a cardului ne face sa pierdem din vedere adevarata valoare a banului. Daca banul fizic necesita acordarea unei minime atentii, cardul de credit ne face sa uitam ca avem de-a face cu bani efectivi.

Mai mult, un studiu arata ca cei care platesc cu cardul atunci cand isi fac aprovizionarea, tind sa cumpere alimente considerate nesanatoase intr-o masura mai mare decat atunci cand achita cu bani lichizi. “Daca suntem infometati si suntem intr-un supermarket, vom cumpara cu siguranta mai multe produse decat ceea ce avem nevoie”, a declarat psihologul Cristina Fulop.

De regula, cei care cheltuiesc mai mult decat au, folosind cardul, sunt familiile cu venituri mici, care au falsa impresie ca pot trai mai bine decat isi permit. Se trezesc insa abia cand ajung sa plateasca bancilor, penalitati si dobanzi. Unii s-au confruntat probabil cu o astfel de situatie si sunt mai chibzuiti.

De asemenea, specialistii ne sfatuiesc sa ne luam gandul de la cumparaturi daca nu suntem intr-o stare psihica prea buna. Nu de alta, da s-ar putea sa ajungem intr-o stare si mai grava cand ne vom trezi fara bani, ba mai mult cu datorii. “Dispozitia depresiva sau plictiseala ne fac sa cumparam lucruri de care nu avem nevoie pentru a ne aduce un plus de satisfactie si a ne imbuna pe moment dispozitia si starea pe care o avem”, a mai spus psihologul.

Daca banii lichizi ne obliga sa-i numaram, sa tinem o evidenta destul de exacta, cardul simplifica toata aceasta actiune si deci si procesul de cumparare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Cardul ne face sa cheltuim mult si aiurea!