Antena Meniu Search
x

Video Care este diferenţa între prosecco şi şampanie

"Să ieşim la un prosecco" putem spune că este trendul ultimilor ani atunci când vine vorba de ieşirile în oraş şi de socializare. Sunt totuşi încă mulţi cei care nu prea fac diferenţa dintre prosecco şi şampanie, asta deşi deosebirile între ele sunt multe. Pe lângă preţ. Ca să fim siguri că bem ceva calitativ e important să căutăm pe etichetă următorii termeni - denumire de origine controlată. Dar mai sunt şi alte sfaturi de care trebuie să ţineţi cont. 

Andreea Gherasim
de Andreea Gherasim

la 27.01.2022, 15:06

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Diana Pavelescu: Prosecco vine dintr-o anumită zonă din Italia foarte bine delimitată. Chiar şi Iitalienii în 2009 s-au trezit că şi alţii împrumută denumirea de prosecco, Cum ar fi australienii, fiindcă strugurele se numea prosecco. Din 2009, strugurele se numeştee glera şi atunci prosecco se obţine doar într-o anumită zonă din Italia - Valdobiadene, undeva în Nord, nu departe de Veneţia. 

Şampania în schimb, vine dintr-o anumită zonă din Franţa şi doar ceea ce este produs acolo are voie să poarte denumirea de şampanie. La noi, în România ceea ce se face cu bule poartă denumirea de vin spumant.

Prosecco este un vin spumant fermentat în cisternă şi sunt vinuri mai proaspete, mai poaspete, poate cu zahăr puţin mai ridicat, mai uşor de băut. Noi, în România spunem vin spumant. Spaniolii spun cava. Dar este aceeaşi metodă tradiţională de fermentare în sticlă. Nemţii şi austriecii îi spun sect. Fiecare zonă are o anumită denumire ca să ne putem diferenţia. 

Prosecco fiind de vară, fiind proaspăt merge foarte uşor ca aperitiv. Şampania în schimb pe lângă faptul că merge ca aperitiv şi merge ca şi mic dejun merge cu orice. Poate să însoţească preparate culinare mai elaborate. În general, când asociem ne gândim ca avem aciditatea foarte mare care compensează grăsimea. Grăsime pe care o găsim în brânzeturi spre exemplu. Dacă cumva mâncăm ceva acid cu o salată, avem nevoie de vinul de lângă să fie neapărat cu o aciditate ridicată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Care este diferenţa între prosecco şi şampanie