Antena Meniu Search
x

Video Carnea de pui s-ar putea scumpi cu cel puţin 20% în acest an. Producătorii avertizează marile lanţuri de magazine: "Mâine-poimâine n-o să mai aibă de unde lua carne"

Carnea de pui s-ar putea scumpi cu cel puţin 20% în acest an. Producătorii şi fermierii spun că au fost îngenunchiaţi de costurile cu facturile la gaze şi cereale. Deja mulţi se gândesc să pună lacătul pe afacere.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 18.03.2022, 12:21

Vezi și

Scumpirea utilităţilor, a carburanţilor şi a cerealelor s-a reflectat deja şi la raft în toate produsele. Până şi carnea de pui, preferată de foarte mulţi români, s a scumpit. Iar preţurile vor continua să crească. Am căutat explicaţii începând de la poarta fermei. "Anual creştem 5 milioane de pui broiler. Achiziţionăm puiul de o zi, furajele şi vindem către abatoare. Creşterea cerealelor de la 1 martie ne produce o majorare de cost a kilogramului de carne", a declarat Gabriela Ilisei, fermier.

Preţul furajelor s-a dublat, raportat la pandemie

Puiul românesc este tot mai scump de crescut. Dacă ne raportăm la începutul pandemiei, preţul furajelor s-a dublat. O situaţie fără precedent, spun fermierii. "Acest preţ, în acest moment, ne creează o mare, mare problemă în vânzare. Nici nu putem să negociem cu abatoarele de majorarea preţului. Marketurile nu acceptă majorări chiar atât de uşor. Sigur că trebuie să majorăm preţul la vânzare sau să primim ajutoare la care strigăm disperaţi!", a declarat Gabriela Ilisei, fermier. "Nu ştiu dacă le tolerează comercianţii treaba asta. Dacă nu le tolerează, mâine-poimâine n-o să mai aibă de unde lua carne. La preţul de 1,70 lei kilogramul de porumb nu se poate face carne să o vinzi la preţurile actuale. Preţul cărnii ar trebui să fie dublu", a declarat Ioan Popa, producător.

Anul trecut, puiul în viu pleca de la poarta fermierului cu 4 lei pe kilogram. Astăzi se vinde cu 5 lei, însă fermierii spun că preţul corect este de cel puţin 6 lei pe kilogram, la costurile actuale. În magazine, puiul întreg se vinde cu 15 lei kilogramul, în funcţie de produs şi firma care o comercializează. Producătorii spun că nu doar preţurile vor fi o problemă pe viitor. "Ţineţi minte ce vă zic! Începând cu luna mai o să vedeţi o lipsă de produse pe piaţă. Şi la carnea de porc şi la carnea de pasăre. O să fie o ofertă mai mică în piaţă", a declarat Ioan Popa, producător. "Deja unii fermieri au oprit activitatea chiar din luna noiembrie. S-au gândit că vor relua în luna martie activitatea, dar au văzut că lucrurile, de fapt, nu stau mai bine, stau mai rău. Chiar societăţile mari şi-au redus activitatea pe perioada de iarnă", a declarat Gabriela Ilisei, fermier. Fermierii şi producătorii estimează că, anul acesta, carnea de pui se va scumpi cu cel puţin 20%. Nici Asociaţia Marilor Retaileri, nici ministerul Agriculturii nu au comentat situaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Carnea de pui s-ar putea scumpi cu cel puţin 20% în acest an. Producătorii avertizează marile lanţuri de magazine: "Mâine-poimâine n-o să mai aibă de unde lua carne"