Un kilogram de cartofi noi costă cât trei de carne
Au apărut cartofii noi în pieţe, iar un kilogram costă cât trei de carne. Şi asta nici măcar nu e tot. În timp ce comercianţii se laudă cu marfă românească, producătorii ne avertizează: legumele sunt aduse din import, cartofii româneşti ajung pe tarabe cel mai devreme în luna mai.
Au apărut cartofii noi în pieţe, iar un kilogram costă cât trei de carne. Şi asta nici măcar nu e tot. În timp ce comercianţii se laudă cu marfă românească, producătorii ne avertizează: legumele sunt aduse din import, cartofii româneşti ajung pe tarabe cel mai devreme în luna mai.
Comercianţii încearcă să-şi convingă clienţii că preţurile nu sunt mari. Doar sunt primii cartofi româneşti din acest an.
Altă piaţă, preturi si mai mari. În cartierul Floreasca, kilogramul de cartofi noi costă între 35 şi 50 de lei.
Aşa că oamenii se opresc, fac ochii cât cepele când văd preţul şi merg mai departe. Nu de alta, dar cu aceiaşi bani, ar putea pleca acasă cu 3 kilograme de pulpă de porc.
Producătorii îi atenţionează pe clienţi: cartofii noi apar abia în luna mai în serele româneşti!
În supermarketuri, un kilogram de cartofi noi din Egipt costă doar 3 lei. Chiar şi în sezon cartofii româneşti sunt mai scumpi pentru că sunt puţini. În 2017, de exemplu, agricultorii au cultivat o suprafaţă de cartofi timpurii de 5 ori mai mică decât cea de cartofi de toamnă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰