Antena Meniu Search
x

Cazinoul Constanţa a intrat pe lista celor mai periclitate monumente din Europa

Cazinoul Constanţa a intrat oficial pe lista celor mai periclitate şapte monumente din Europa. O etichetă care nu ne face cinste.

Vezi și

Cazinoul Constanţa a intrat oficial pe lista celor mai periclitate şapte monumente din Europa. O etichetă care nu ne face cinste, dar care vine cu unele beneficii. Clădirea emblematică a Constanţei va intra în atenţia experţilor internaţionali, care vor furniza statului român cele mai eficiente metode pentru restaurarea monumentului.

Adăpost de lux pentru porumbei şi pescăruşi. Aşa arată în prezent Cazinoul Constanţa. În timp ce în ţară orice încercare de restaurare este blocată de contestaţii, în străinătate, experţii în arhitectură au plasat monumentul pe lista celor mai periclitate din Europa. 

O echipă de specialişti din cadrul Federatiei Europene "Europa Nostra" împreuna cu experţi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii se vor deplasa în toamna acestui an la Constanţa în vederea analizarii şi întocmirii unui raport pentru a debloca această situaţie în care se află Cazinoul din Constanţa.

Pentru că reabilitarea Cazinoului cade în sarcina Consiliului Naţional de Investiţii, primăria nu poate, pentru moment, decât să facă mici reparaţii.

De ani de zile se chinuie autorităţile să reabiliteze cazinoul. Această clădire emblemeatică pe care constănţenii o iubesc şi pe care toţi românii o vizitează cu drag atunci când au ocazia. Ei bine, anul 2018 a fost declarat anul patrimonului cultural, iar organizaţia care se ocupă cu ocrotirea acestui patrimoniu a inclus-o, din păcate, pe lista celor mai degradate şapte monumente de pe continent. Din acest clasament mai fac parte două biserici bizantine din Albania, centrul Vienei în Austria, aşadar se întâmplă şi la case mai mari. Un monument istoric din Bulgaria, mai multe mănăstiri din Georgia, un orfelinat de pe Insula Prinţului din Turcia, dar şi o fabrică de gheaţă din Marea Britanie. Nu ne mai rămâne decât să sperăm că atribuirea lucrărilor de reabilitare nu va mai fi ţinută pe loc de celebrele contestaţii.

Compania Naţională de Investiţii a preluat sarcina renovării cazinoului în 2011. De atunci, toate licitaţiile de atribuire a contractelor de reabilitare au fost contestate în instanţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Cazinoul Constanţa a intrat pe lista celor mai periclitate monumente din Europa