Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă cod numeric personal. Unde îl găseşti şi la ce foloseşte

Cu toţii folosim codul numeric personal, în diferite ocazii, dar puţini ştiu cu adevărat ce reprezintă sau la ce foloseşte şi chiar şi unde îl găsim.

de Redactia Observator

la 29.03.2023, 12:34

Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre
Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre
  • Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre.

Astfel, trebuie spus din start că acest cod numeric personal este un cod numeric unic atribuit persoanei fizice la înregistrarea naşterii. Dacă seria şi numărul actului de identitate se modifică, practic, de fiecare dată când schimbăm actul de identitate, codul numeric personal rămâne acelaşi de când ne naştem şi până murim.

Asta şi pentru că, conform autorităţilor, codul numeric personal individualizează o persoană fizică şi este singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică.

La ce foloseşte CNP-ul

După cum scriam şi mai sus, CNP-ul reprezintă, practic, identificatorul suprem pentru o persoană fizică. CNP-ul ne ajută în diferite ocazii, cum ar fi când încheiem un contract sau când mergem să votăm.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, specialiştii atrag atenţia că, mai ales de când a apărut noul regulament general de protecţie a datelor, CNP-ul ar trebui să fie folosit doar în cazul în care este realmente nevoie de el, recomandându-se, mai degrabă, utilizarea numelui, prenumelui şi a adresei persoanei fizice.

Ce reprezintă cifrele din CNP

Pentru a înţelege mai bine ce reprezintă cifrele din CNP se recomandă utilizarea în permanenţă a sistemului de identificare SAALLZZJJNNNC. Astfel ne dăm seama că primele şapte cifre din codul numeric personal reprezintă date de identificare.

S este sexul persoanei în cauză, dar şi secolul în care persoana s-a născut. În acest caz, 1 reprezintă o persoană de sex masculin născută înainte de anul 2000, 2 reprezintă o persoană de sex feminin născută înainte de anul 2000, 5 reprezintă o persoană de sex masculin născută după 1 ianuarie 2000, iar 6 reprezintă o persoană de sex feminin născută după 1 ianuarie 2000.

AA reprezintă anul naşterii. Mai exact, ultimele două cifre din anul naşterii. LL reprezintă luna în care persoana respectivă s-a născut şi putem avea de la 01 până la 12 în acest caz. ZZ reprezintă ziua în care persoana respectivă s-a născut. Ca şi în cazul LL, respectiv în cazul lunii naşterii, pentru primele nouă zile din lună se foloseşte cifra 0 înainte, ceea ce înseamnă că ZZ poate să fie de la 01 până la cel mult 31.

Următoarele şase cifre din codul numeric personal reprezintă codul judeţului în care persoana s-a născut, JJ, numărul de ordine, NNN, şi cifra de control, C.

În ciuda aparenţelor, există mai multe situaţii în care codul numeric personal poate fi modificat. Vorbim aici despre o posibilă rectificare a actului de naştere, rubrica din certificatul de naştere a fost completată eronat, CNP-ul a fost atribuit greşit, există neconcordanţe în ce priveşte CNP-ul şi, nu în ultimul rând, putem vorbim chiar despre o persoană care şi-a schimbat sexul şi astfel are nevoie să i se atribuie un nou CNP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ce înseamnă cod numeric personal. Unde îl găseşti şi la ce foloseşte