Antena Meniu Search
x

Video Ceai cald și cazare pentru oamenii fără adăpost în plin ger

Oamenii străzii sunt în mare pericol în aceste zile geroase. În mai multe oraşe din ţară, voluntarii unor asociaţii şi poliţiştii locali au pornit în căutarea lor, pentru a le oferi un ceai cald, pături sau cazare în centrele sociale.

de Redactia Observator

la 17.01.2021, 09:47

Vezi și
  • Preferă să rămână în stradă decât la adăpost​
  • Adăposturi pentru oamenii străzii la Iaşi

Unii au acceptat rapid oferta de a se încălzi, chiar şi pentru o noapte, în timp ce alţii au preferat să rămână sub cerul liber, la minus 20 de grade.

Gara de Nord din Capitală este casa multor oameni ai străzii. Temperaturile extrem de scăzute din ultimele nopţi au fost greu de suportat pentru cei mai mulţi dintre cei fără adăpost. Aseară, au primit un ajutor nesperat: un ceai cald sau cazare la un centru social. 

"M-o lăsat femeia. Am fost vopsitor industrial, şofer. Mă îmbrac cu cinci geci", a declarat un om al străzii. 

Preferă să rămână în stradă decât la adăpost

"Vor ajutor în general, vor ceai, majoritatea nu doresc la adăpost. Au fost cazuri suficiente în care au dorit la adăpost şi atunci au fost identificaţi şi transportaţi la adăpostul disponibil", spune Alexandru Stoica - membru Asociaţia Salvatorilor Voluntari 4x4. 

Alţii, sunt obişnuiţi pe străzi şi nici în ruptul capului nu vor să doarmă la căldură. 

Peste 23 de oameni fără adăpost au primit pături ori ceai cald pe raza judeţelor Bucureşti şi Ilfov. Aproximativ 13 persoane au fost cazate la centrele sociale, iar alte trei au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale. 

Adăposturi pentru oamenii străzii la Iaşi

Şi la Iaşi, la minus 10 grade Celsius, oamenii fără adăpost îndură gerul pe străzi. Au acceptat, veseli, baia şi patul cald oferite de autorităţi. Odată ajunşi la centru au fost testaţi pentru COVID de cadrele mediale de la Smurd Iaşi.  

Două adăposturi sunt construite în Iaşi pentru oamenii străzii.

"Acest adăpost funcţionează non stop în momentul de faţă, mai ales că avem posibilitate să-l menţinem deschis pe timpul stării de alertă. Persoanele care sunt internate pe timp de noapte pot rămâne şi pe timp de zi. Mâncarea este asigurată", spune Marius Graţian Benchea, director general Serviciul Voluntar de Ambulanţă.

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, spun voluntarii, mai ales că România traversează primul val de ger din acest sezon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Ceai cald și cazare pentru oamenii fără adăpost în plin ger