Antena Meniu Search
x

Video Cei mai buni vorbitori din România se vor bate pentru o medalie la Campionatul Mondial de dezbateri: "Pregătirea durează foarte mult"

Se bat în argumente cu cei mai buni vorbitori din toată lumea iar anul acesta vor să aducă o medalie în România. Fetele din lotul naţional de dezbateri sunt în focul campionatului mondial chiar în aceste zile. Eleve la cele mai bune colegii din ţară, reprezentantele României ne-au dus, anul trecut, în primele patru ţări ale lumii. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 12.08.2022, 20:28

Vezi și

Cele mai bune argumente se exersează de dimineaţa până seara, cu studii, cărţi, laptopuri şi agende în faţă. 

Irina Chicus:  Am început în clasa a 7-a, am văzut un afiş în liceu cu un club de dezbateri şi am zis ia uite, ar fi draguţ să încerc. Şi practic să ajung în lotul naţional a fost un parcurs treptat şi natural din parcursul meu în dezbateri. E foarte frumos spiritul de echipă care se clădeşte şi senzaţia că poţi să construieşti ceva mai mare decat tine.

În lupta discuţiilor la Campionatul Mondial de dezbateri

Ca să faci faţă unui campionat mondial nu e suficient să îngraşi porcul în ajun. E cu bătaie lungă. Mai ales că intră în competiţie cu cele mai bune echipe din lume. 

Pe acelaşi subiect

Irina Modoi: Începem întotdeauna începem cu o parte de research pe moţiunile pe care le primim, citim link-uri citim documente articole şi apoi avem multe discuţii lungi, pe zoom in care incercam sa construim un caz apoi jucam şi nişte meciuri. 

Arina Dumitru: La anumite moţiuni avem mai mult timp de pregătire, alte moţiuni le primim cu o oră înainte de meci. Avem o echipa a guvernului care îşi doreşte ca moţiunea să treacă, o echipă a opoziţiei care nu-şi doreşte ca moţiunea să treacă şi timp de un meci de o ora dezbatem.

Campionatul, care se desfăşoară chiar în această perioadă, e asemenea celor de fotbal. Cele mai bune argumente câştigă, iar totul este atent urmărit de arbitri, specialişti şi ei în arta dezbaterii.

Daria Iordache: Pot să fie şi profesori, pot să fie şi foşti dezbateri dar există anumite guideline-uri după care ar trebui să se puncteze fiecare discurs şi fiecare meci.

Până să ajungă să reprezinte România, tinerii trec prin mai multe etape eliminatorii astfel încât, la final, să rămână cei mai buni. 

Şerban Pitic, antrenor lotul naţional: Pregătirea pentru campionat durează foarte mult, noi luăm un lot extins de 8-9 elevi cu un an inainte facem o selectie nationala si un an de zile  ne pregatim si selectam lotul restrans.

Anul trecut, echipa României a ajuns în sferturile de finală. Acum fetele vor să urce pe podium. Deocamdată au câştigat deja jumătate din dezbaterile în care au fost. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cei mai buni vorbitori din România se vor bate pentru o medalie la Campionatul Mondial de dezbateri: "Pregătirea durează foarte mult"