Antena Meniu Search
x

Cele mai grave atentate din istoria Parisului! Totul a început din 1978!

Parisul pare că a fost blestemat să treacă prin morți dureroase, teroare și lipsă de securitate. Acum, când spui Paris nu te mai gândești la locul tău ideal pentru o cină romantică, lângă turnul Eiffel, ci la atentatele care au distrus vieți nevinovate și au periat o lume întreagă.

 Parisul pare că a fost blestemat să treacă prin morți dureroase, teroare și lipsă de securitate. Acum, când spui Paris nu te mai gândești la locul tău ideal pentru o cină romantică, lângă turnul Eiffel, ci la atentatele care au distrus vieți nevinovate și au periat o lume întreagă.

Totul a început în mai, pe data de 20, 1978. Militanţi palestinieni au deschis focul, pe aeroportul parizian Orly, asupra unui grup de pasageri în momentul îmbarcării acestora pentru Tel Aviv. Bilanţul: opt morţi (trei membri ai comandoului, doi membri ai serviciilor de securitate şi trei pasageri). Trei pasageri au fost răniţi.

Anii '80 au fost, de asemenea, îmbibați în teroare. Pe 3 octombrie 1980, bombă ascunsă într-o geantă pe o motocicletă a explodat în faţa unei unei sinagogi pe strada Copernic din Paris, înainte de ora rugăciunii, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor douăzeci. 29 martie 1982, atacul împotriva trenului Toulouse-Paris, ‘Capitole’, la bordul căruia ar fi trebuit să se afle primarul de atunci al Parisului, Jacques Chirac, a făcut cinci morţi şi 77 de răniţi. Pe 9 august 1982, un comando de cinci persoane înarmate a deschis focul şi a aruncat grenade în interiorul restaurantului ‘Goldenberg’, în cartierul evreiesc din Paris. Bilanţul: şase morţi şi 22 răniţi. Atacul, mult timp atribuit grupului palestinian Abu Nidal, nu a fost încă elucidat. 15 iulie 1983, explozia unei bombe în apropiere de ghişeele de check-in ale companiei Turkish Airlines pe aeroportul din Orly s-a soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea altor 54. În martie 1985, trei armeni au fost condamnaţi pentru acest atac – unul la închisoare pe viaţă, iar ceilalţi doi la 15 ani şi respectiv 10 ani de închisoare. 31 decembrie 1983, doi morţi şi 34 de răniţi în gara Saint-Charles din Marsilia (sud), în explozia unei bombe amplasate în apropiere de fişetele pentru bagaje. Cu câteva minute mai înainte, o altă explozie a făcut trei morţi şi trei răniţi la bordul TGV Paris-Marsilia, la Tain-Hermitage (sud). Ambele atacuri au fost revendicate de ‘Organizaţia de luptă armată arabă’. – 17 septembrie 1986, un atentat cu bombă în faţa magazinului Tati din Paris a făcut şapte morţi şi 55 de răniţi. El se înscrie printre cele 15 atacuri (dintre care trei ratate) comise de reţeaua teroristă pro-iraniană a lui Fouad Ali Saleh în 1985 şi 1986, care au făcut în total 13 morţi şi 303 răniţi.

În anii '90 au avut loc doar două atentate. Deși părea că totul s-a sfârșit, din 2012 focurile de armă au început din nou să răsune tulburător în Franța.

Pe data de 25 iulie 1995 o bombă a explodat într-un tren al Reţelei Expres Regionale (RER) în staţia ‘Saint-Michel’, în centrul Parisului, provocând moartea a opt persoane şi rănirea altor 119. Acest atac, atribuit extremiştilor islamici algerieni, a fost cel mai sângeros dintr-o serie de nouă acţiuni teroriste care va face în total opt morţi şi peste 200 de răniţi în cursul verii. În 2002, doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru trei dintre aceste atacuri.

Mai târziu cu un an, pe 3 decembrie 1996, un atentat cu explozibili într-o ramă de metrou din staţia Port Royal, din sudul Parisului, a făcut patru morţi şi 91 de răniţi. Această acţiune teroristă cu butelii de gaz prezintă similitudini cu valul de atentate din 1995.

În martie 2012, situația a fost tragică. La 11 şi 15 martie, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împuşcat mortal trei militari, în plină stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi, la 19 martie, trei copii şi un profesor într-un colegiu evreiesc din Toulouse, înainte de a fi ucis la 22 martie de poliţie în apartamentul său asediat de forţele de ordine cu o zi înainte.

Un eveniment similar a avut loc pe data de 7 ianuarie 2015, în jurul orei locale 11:30. Procurorii parizieni au confirmat că 12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și 11 răniți în atacul asupra sediului săptămânalului satiric. Doi atacatori mascați și înarmați au luat cu asalt birourile editoriale și au început să tragă cu arme automate.

Charlie Hebdo, revista săptămânală satirică franceză, își asuma un ton provocator și a creat frecvent polemici, cele mai recente în legătură cu Islamul. Cea mai controversată a fost cea privind caricaturile cu profetul Mahomed.

La 7 ianuarie 2015, două persoane îmbrăcate în negru și cu cagule, înarmate cu puști de asalt Kalașnikov, au intrat în sediul Charlie Hebdo, după ce inițial au greșit adresa, intrând la nr.6 (unde se găsește arhiva Charlie Hebdo) înainte de a intra la nr. 10 pe strada Nicolas-Appert (Charlie Hebdo se mutase în acest sediu de un an). Teroriștii au forțat-o pe caricaturista Coco (Corinne Rey) să deschidă ușa redacției sub amenințarea armei, iar odată intrați în sediu, au început să tragă omorând zece oameni, dintre care opt jurnaliști, un oaspete și un ofițer de poliție care asigura securitate caricaturistului Charb (ținta principală a atentatului). Charb, directorul de redacție, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.

Diverși martori au raportat că atentatorii au strigat Allah akbar și într-o franceză fără accent "On a vengé le prophète Mohamed!" ( în franceză "Profetul Mohammed a fost răzbunat".Unii martori au raportat că atacatorii s-au identificat ca aparținând Al-Qaeda din Yemen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Cele mai grave atentate din istoria Parisului! Totul a început din 1978!