Video Cetatea Orăștiei, unul din cele 7 burguri săsești de pe stema Transilvaniei, va fi restaurată cu fonduri europene, după 6 ani de pregătiri
Una dintre cele mai valoroase cetăți din Transilvania va fi restaurată. Cetatea Orăștiei, unul dintre cele 7 burguri săsești reprezentate pe stema Transilvaniei, va fi renovată cu fonduri UE de peste patru milioane de euro. Faza de proiectare a lucrărilor a durat şase ani, însă lucrările în sine ar trebui să fie gata în 16 luni.
Cetatea Orăştiei urmează să-şi recapete spendoarea de altă dată. După şase ani în care autorităţile locale au lucrat la planul de renovare care le-a adus fondurile europene, lucrările propriu-zise sunt pe cale să înceapă. Iar Ovidiu Laurenţiu Bălan, primarul din Orăştie, a explicat care sunt principalele lor obiective: "În primul rând, renovarea acestui zid de incintă a Cetăţii Orăştiei, renovarea turnurilor, a zonei adiacente şi punerea în valoare, până la urmă, a centrului Municipiului Orăştie".
Cetatea Orăștiei, restaurată. Cât vor dura lucrările
Consevarea şi restaurarea monumentelor istorice ar trebui să se facă în următoarele 16 luni. "Aceste lucrări s-ar putea să dureze chiar mai mult din cauză că dorim să fie făcut ceva trainic şi care să readucă o parte din atmosfera veche a zonei", spune Gheorghe-Corneliu Lăncrăjan-Franchini, proiectant.
Localnicii speră că, după restaurare, Cetata Orăştiei va intra pe harta principalelor atracţii din Transilvania. "Trebuie să luptăm ca să ne aducem turişti, să ne viziteze, să avem şi noi Orăştia ridicată. Mă bucur", spune un localnic. "Un lucru bun pentru Orăştie ... Ţinând cont că nu departe sunt cetăţile dacice din Orăştie. Mă gândesc că e o zonă cu atracţie, o zonă turistică care atrage investitori în zonă", este de părere un alt rezident. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 4 milioane de euro. Proiectul este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰