Antena Meniu Search
x

Concediul paternal ar putea fi prelungit, conform unei propuneri de la UE

Taţii şi-ar putea prelungi concediul, pentru a se bucura mai mult timp de copiii lor nou-născuţi. O directivă europeană stabileşte reguli noi pentru concediul paternal.

de Redactia Observator

la 25.01.2019, 20:47

Vezi și

Taţii şi-ar putea prelungi concediul, pentru a se bucura mai mult timp de copiii lor nou-născuţi. O directivă europeană stabileşte reguli noi pentru concediul paternal. În acest moment, legislaţia prevede ca bărbaţii să primească 5 zile de concediu. Iar în curând ar putea primi 10 zile libere, conform propunerii venite de la UE.

În acest moment, în România, taţii îşi pot lua acel concediu de paternitate de 5 zile în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului.

Ce prevede directiva UE referitor la concediul paternal

Dacă dovedesc că au făcut şi un curs de puericultură şi că pot ajuta practic la îngrijirea nou-născutului, mai pot primi încă 10 zile de concediu de paternitate, conform noii propuneri de directivă europeană. Deci, ar fi o facilitate destul de importantă ca şi legea românească să se alinieze şi taţii să ajungă la 10 zile de concediu - atenţie, plătit integral - atunci când li se naşte un copil, cu sau fără cursurile de puericultură.

Directiva Comisiei Europene mai prevede un concediu de 4 luni pe care îl pot lua părinţii, câte două luni fiecare, de care în cazul nostru pot beneficia tot taţii sau părintele care decide să se întoarcă la serviciu după naştere ca să fim foarte corecţi. Aceste două luni însă ar urma să fie plătite la nivelul agreat cu angajatorul. Deocamdată legea românească rămâne aşa cum este, dar sunt şanse mari să vedem acest concediu extins pentru proapsteţii taţi cât de curând.

Conform oficialilor de la Bruxelles, noua directivă are nevoie de a fi adoptată și de Parlamentul European, dar și de Consiliu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Concediul paternal ar putea fi prelungit, conform unei propuneri de la UE