Antena Meniu Search
x

Controale ASPRE şi fără precedent în cazul pensionaţilor pe caz de boală! Mii de oameni sunt chemaţi să demonstreze că primesc banii pe merit!

Mii de oameni din toată ţara au fost chemaţi în Capitală, pentru a le demonstra medicilor că primesc pensie de invaliditate, pe merit. Sute de români au rămas deja fără bani.

Vezi și

Mii de oameni din toată ţara au fost chemaţi în Capitală, pentru a le demonstra medicilor că primesc pensie de invaliditate, pe merit. Sute de români au rămas deja fără bani.

"Din cauza ăstora care fac prostii suferă ăstia care au cu adevărată nevoie... Se mai pensionează şi pe naşpa... Te făcea orb, că nu vezi şi îţi dădea pensie de orb. Îi dădeai lui prima pensie, că luai şi de însoţitor, ajungeai la 30 de milioane...", o spune furios un tânăr care şi-a pierdut o mână într-un accident de muncă.

Omul a fost chemat în faţa Comisiei Naţionale de Expertiză alături de alte persoane suspectate că au luat bani de la stat, pe nedrept. Vizaţi de acest control sunt cei cu invaliditate de grad doi, adică cei cărora boala pentru care au fost pensionaţi li se poate vindeca. Pensia medie pe care o primesc, în fiecare lună este de 629 de lei.

Peste 200 de mii de români au acest grad. La peste 10% dintre aceştia s-au găsit suspiciuni de fraudă.

"Am descoperit că aveam 43 de persoane decedate din cei 2000 şi 168 care aveau venituri. Potrivit legii, nu au voie să aibă venituri atât timp cat au acestă pensie de invaliditate", a declarat Lăcrămioara Corches, director al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.

Mulţi dintre ei erau chiar plecaţi la muncă în străinătate, deşi primeau pensie de invaliditate. Pe holurile institutului, era forfotă mare.

"Şi din Baia Mare sunt chemaţi bolnavii şi din Maramureş şi din Bihor, din toată ţara sunt chemaţi! Au fost echipe de control în toate judeţele şi au selectat nişte dosare! Chiar dacă există comisii judeţene, deci Institutul e forum suprem!", spune o asistentă.

Iar statul a început să cheme, pe rând, pensionarii din fiecare judeţ. În această săptămână sunt expertizate aproape 100 de dosare indicate de către Direcţia Generală Anticorupţie Harghita.

Totuşi, de câteva luni, de când au început controalele, 2530 de oameni au trecut prin filtrul comisiilor de expertiză. Dintre aceştia, 955 au rămas fără pensia de boală, iar 228 au fost încadraţi într-un grad inferior de invaliditate. Deci, bani mai puţini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Controale ASPRE şi fără precedent în cazul pensionaţilor pe caz de boală! Mii de oameni sunt chemaţi să demonstreze că primesc banii pe merit!